Novi lijek za herpes

Novi lijek za herpes

Novi lijek za herpes
  • Objavljeno: Subota, 05.07.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Herpes je uzrokovan hepres simplex virusom tipa 1 (HSV1), koji napada stanice u vanjskim slojevima kože i stvara mjehuriće napunjene tekućinom.

Istraživači s Medicinskog centra Sveučilišta ?Duke? istaknuli su kako se virus obično nalazi uspavan u živcu trigeminusu, te se probudi pod utjecajem stresa, kao što je temperatura ili pretjerana izloženost sunčanome svjetlu.

Tim je sada otkrio kako se HSV1 skriva i prelazi iz stanja uspavanosti u aktivno stanje. U članku objavljenom u poznatom časopisu ?Nature? ističe se kako stres iz okoline uzrokuje da uspavani virus počinje stvarati velike količine glasničke RNA kako bi se proizveli proteini koji će probuditi i uključiti virus.

Ti proteini pomažu umnožavanju virusa te novi virusi putuju iz živca trigeminusa do mjesta infekcije u ustima, uzrokujući herpes. Bryan Cullen, profesor molekularne genetike i mikrobiologije na spomenutom sveučilištu, rekao je kako postojeća terapija ne može uništiti neaktivan virus.

No ipak, sada kada znanstvenici razumiju kako se virus aktivira, možda će razviti terapiju koja će probuditi virus, a zatim ga uništiti. ?U načelu, možete aktivirati a zatim ubiti sve viruse kod ljudi,? tvrdi profesor Cullen. ?To bi u potpunosti izliječilo pacijenta, i on više nikada ne bi imao herpes,? zaključio je na kraju.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti