Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Obilan doručak pospješuje plodnost

Obilan doručak pospješuje plodnost

Obilan doručak pospješuje plodnost
  • Objavljeno: Nedjelja, 06.10.2013.
  • Broj pregleda: 243
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Svi već znamo da je važna vrsta namirnica koje jedemo. Novo istraživanje američkih znanstvenika, objavljeno u časopisu Clinical Science, otkriva da su jednako važni faktori količina i vrijeme obroka.

U istraživanju su sudjelovale žene koje pate od sindroma policističkih jajnika. Ovo je poremećaj koji povećava razinu muških hormona u tijelu žene i povećava rizik od nastanka menstrualnih poremećaja, a neka istraživanja su pokazala da smanjuje vjerojatnost od začeća.

60 žena, koje su patile od sindroma policističkih jajnika, su podijeljene u 2 grupe. Ukupan dnevni unos kalorija je za sve žene bio 1800. 30 žena je najveći postotak od ukupnog unosa kalorija unosilo za doručak, a ostalih 30 žena je najveći postotak od ukupnog unosa kalorija unosilo za večeru.

Rezultati istraživanja su pokazali da su žene, koje su obilno doručkovale imale za 50% smanjenu razinu muških hormona, u odnosu na žene, koje su obilno večerale.

Prethodna istraživanja su pokazala da obilan doručak smanjuje rizik od nastanka pretilosti, bolesti srca i krvožilnog sustava, srčanog i moždanog udara.

Također je dokazano da obilan doručak smanjuje rizik od prejedanja u nastavku dana, što značajno doprinosi brzini metabolizma i sagorijevanju kalorija.

Čak i ako ne patite od sindroma policističkih jajnika, sigurno ćete osjetiti blagotvorno djelovanje obilnog doručka na zdravlje.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti