Obilan doručak pospješuje plodnost

Obilan doručak pospješuje plodnost

Obilan doručak pospješuje plodnost
  • Objavljeno: Nedjelja, 06.10.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Svi već znamo da je važna vrsta namirnica koje jedemo. Novo istraživanje američkih znanstvenika, objavljeno u časopisu Clinical Science, otkriva da su jednako važni faktori količina i vrijeme obroka.

U istraživanju su sudjelovale žene koje pate od sindroma policističkih jajnika. Ovo je poremećaj koji povećava razinu muških hormona u tijelu žene i povećava rizik od nastanka menstrualnih poremećaja, a neka istraživanja su pokazala da smanjuje vjerojatnost od začeća.

60 žena, koje su patile od sindroma policističkih jajnika, su podijeljene u 2 grupe. Ukupan dnevni unos kalorija je za sve žene bio 1800. 30 žena je najveći postotak od ukupnog unosa kalorija unosilo za doručak, a ostalih 30 žena je najveći postotak od ukupnog unosa kalorija unosilo za večeru.

Rezultati istraživanja su pokazali da su žene, koje su obilno doručkovale imale za 50% smanjenu razinu muških hormona, u odnosu na žene, koje su obilno večerale.

Prethodna istraživanja su pokazala da obilan doručak smanjuje rizik od nastanka pretilosti, bolesti srca i krvožilnog sustava, srčanog i moždanog udara.

Također je dokazano da obilan doručak smanjuje rizik od prejedanja u nastavku dana, što značajno doprinosi brzini metabolizma i sagorijevanju kalorija.

Čak i ako ne patite od sindroma policističkih jajnika, sigurno ćete osjetiti blagotvorno djelovanje obilnog doručka na zdravlje.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti