Previše spavanja nas čini bolesnima

Previše spavanja nas čini bolesnima

Previše spavanja nas čini bolesnima
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 07.10.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Novo istraživanje američkih znanstvenika otkriva da prekomjerno spavanje ima gotovo jednak učinak na zdravlje kao i premalu količinu spavanja.

U istraživanju je sudjelovalo 50000 osoba koje su podijeljene u grupe, ovisno o prosječnom vremenu spavanja - manje od 6 sati, 8 sati i više od 10 sati.

Rezultati istraživanja su pokazali da osobe, koje spavaju više od 10 sati dnevno, imaju povećan rizik od nastanka pretilosti, dijabetesa tipa 2, bolesti srca i krvožilnog sustava, što je bilo prisutno i kod osoba, koje su spavale manje od 6 sati dnevno.

Prekomjerno spavanje donosi jednake rizike za zdravlje, u odnosu na premalu količinu spavanja.

Ovo istraživanje je pokazalo da je rizik od nastanka dijabetesa tipa 2 bio veći kod osoba koje su spavale previše, u odnosu na one koje su spavale premalo.

"Svakodnevno bismo trebali spavati 7 do 9 sati", izjavio je voditelj istraživanja dr. Safwan Badr i dodao kako "usvajanje zdravih navika spavanja je važno da održavanje cjelokupnog zdravlja."

Znanstvenici, čije je istraživanje objavljeno u časopisu American Academy of Sleep Medicine, ističu da svaka osoba, koja često ima problema sa spavanjem, svakako treba potražiti savjet liječnika.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Dijabetes i prehrana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti