Oblik kruške bolji od jabuke
Znanstvenici s poznatog britanskog Sveučilišta Oxford vjeruju da masno tkivo na bedrima i stražnjici zapravo smanjuje rizik za razvoj bolesti srca i dijabetesa tipa 2.
Istraživači iz Centra za dijabetes, endokrinologiju i metabolizam na spomenutom Sveučilištu pokazali su da je „tijelo oblika kruške" zdravije od „tijela oblika jabuke" i da štiti od bolesti srca i krvnih žila.
U stručnom časopisu International Journal of Obesity autori su napisali da masno tkivo u nižim dijelovima tijela „štiti" zbog toga što zarobljava masne kiseline tako da se one ne mogu nakupljati u jetri i mišićima gdje bi mogle napraviti veliku štetu.
Nasuprot tome, ljudi koji imaju više masnog tkiva oko trbuha imaju i više masnih kiselina u krvnom optoku i to doprinosi razvoju dijabetesa, otpornosti na inzulin i srčanih bolesti.
No, autor ovog istraživanja dr. Konstantinos Manolopoulos upozorio je da ni previše masti na bedrima i stražnjici nije dobro.
„Ako dobijete na težini, opseg bedara će se povećati, no povećati će se i opseg struka, što poništava protektivni učinak", objasnio je.
„Kontrola tjelesne težine još je uvijek najbolji način da ostanete zdravi te i dalje savjetujemo manje jela, a više vježbanja", zaključio je na kraju.
-
Pharmagal Novi dodatak prehrani na tržištu: Karbofenulin kapsule s inulinom
-
Pharmagal Briga koja raste s brkovima: Pharmagal uz Bradatu aukciju
-
Sajmovi hrane i zdravog življenja Sajmovi hrane i zdravog življenja - vaš put do duhovne ravnoteže
-
siva mrena Siva mrena vam magli pogled? Operacija traje 10 minuta, bez liste čekanja
-
Recept dana
Klasično kelj varivo: Jednostavan recept za...
1:30h12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345
