Očevi određuju spol djeteta

Očevi određuju spol djeteta

Očevi određuju spol djeteta
  • Objavljeno: Utorak, 23.12.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Istraživanje, koje je objavljeno u časopisu „Evolutionary Biology“, analiziralo je 927 obiteljskih stabala obitelji iz Europe i Sjeverne Amerike, koja sežu sve do u početak 17. stoljeća.

Njihova analiza, koja je sadržavala podatke o gotovo 600,000 ljudi, pokazala je da muškarac koji ima više braće ima veću vjerojatnost da mu se rodi sin, dok muškarac s mnogo sestara ima veću vjerojatnost da mu se rodi kćerka.

Pročitajte Vodič kroz trudnoću za buduće očeve.

Corry Gellatly, jedan od istraživača koji su sudjelovali u ovom istraživanju, otkrio je: „Proučavanje obiteljskih stabala pokazalo je da se vjerojatnost za rođenje dječaka ili djevojčice nasljeđuje.“

„Znamo da muškarci imaju veću vjerojatnost za sina ako imaju više braće, no i da imaju veću vjerojatnost za kćerku ako imaju više sestara. No, kod žena, to se ne može predvidjeti,“ dodao je.

Istraživači vjeruju da ljudi nose do sada neotkriveni gen koji određuje da li će muška spolna stanica sadržavati više X ili Y kromosoma, te stoga utječe na spol djeteta.

Ultrazvučna pretraga može odrediti spol nerođenog djeteta i to već u razdoblju od 18 do 20 tjedana nakon začeća, no predviđanje na temelju ultrazvuka može pogriješiti u oko 5% slučajeva.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti