Jesu li djeca samohranih roditelja manje inteligentna?

Jesu li djeca samohranih roditelja manje inteligentna?

Jesu li djeca samohranih roditelja manje inteligentna?
  • Objavljeno: Nedjelja, 05.05.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Novo istraživanje otkriva da djeca, koja odrastaju uz oba roditelja, imaju veći kvocijent inteligencije.

Znanstvenici iz Kanade su istraživanje proveli na miševima. Kreirali su grupe miševa s oba roditelja i grupe sa samo jednim. Mjerili su rast i razvoj moždanih stanica miševa od djetinjstva do starosti.

"Mladi miševi, koji su odrastali uz oba roditelja, su dobivali više pažnje u obliku lizanja i njege", izjavio je voditelj istraživanja dr. Samuel Weiss.

Također su otkrili da se prednosti odrastanja uz oba roditelja prenose na iduću generaciju, bez obzira na to odrastaju li miševi iduće generacije uz jednog ili oba roditelja.

Istraživanje je pokazalo da ovi miševi razvijaju više moždanih stanica jer im je u djetinjstvu posvećeno više pažnje, omogućeno im je više stabilnosti, a manje stresa.

Ipak, istraživanje je pokazalo da ovi rezultati nisu isti kod mužjaka i ženki. Naime, mužjaci, koji odrastaju uz oba roditelja, imaju bolje pamćenje i vještine učenja.

Što se ženki tiče, one razvijaju bolje vještine koordinacije, ali i bolju interakciju u društvu, odnosno, stječu više prijatelja.

Vjeruje se da djeca, koja odrastaju uz oba roditelja, dobiju više pažnje i stabilnosti, a manje su izloženi stresu, naročito emocionalnom, u prvim godinama života, prenosi DailyMail.

Znanstvenici bi htjeli ovakvu vrsta istraživanja provesti i na drugim sisavcima. Vjeruju da bi rezultati više-manje bili isti, odnosno da bi se kod svih sisavaca, uključujući i čovjeka, primijetila razlika između onih koji su odrastali uz oba roditelja, u odnosu na one koji su odrastali uz samo jednog roditelja.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti