Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Vodič kroz trudnoću za buduće očeve

Vodič kroz trudnoću za buduće očeve

Vodič kroz trudnoću za buduće očeve
  • Objavljeno: Utorak, 24.07.2012.
  • Broj pregleda: 5.927
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Prvo tromjesečje

Čestitamo na tome što ćete uskoro postati otac! Razdoblje trudnoće može biti uzbudljivo i za vas stoga je važno da znate što se sve događa tijekom trudnoće kako biste bili spremni na dolazak bebe, ali i pružili podršku ljepšoj polovici tijekom fizičkih i emocionalnih promjena.

Razvoj bebe

Tijekom prvih tjedana trudnoće, ženina maternica je veličine mandarine. Fetus raste iz oplođene stanice koja je nevidljiva golim okom. Lice se formira s pravilno razvijenim ustima, nosom i očima, a možete vidjeti i uši. Unutarnji organi se u potpunosti formiraju, ali se i dalje razvijaju, naročito bubrezi, jetra i pluća.

Do 14. tjedna se može odrediti spol bebe, a vanjski spolni organi rastu i sazrijevaju.

Fizičke i emocionalne promjene kod žene

Ženi se počinje primjećivati mali trbuh, ali je maternica i dalje prilično mala. Veliki broj žena u ovom razdoblju pati od jutarnjih mučnina, što je definitivno pogrešan naziv jer mogu trajati čitav dan, a ne samo ujutro.

Žena počinje osjećati emocionalne promjene zbog hormonalne nestabilnosti. Trebate znati da je ovo sasvim normalno i da morate biti uz nju tijekom ovog, za nju teškog, razdoblja. Kvalitetna komunikacija je izrazito važna. Dobar prijatelj ili član obitelji s kojim ćete moći razgovarati o svim brigama koje ćete možda imati će vam svakako dobro doći.

Odlasci doktoru i pregledi

Trudnoća je razdoblje u kojemu se jako često odlazi doktoru, rade se pretrage i čekaju rezultati. Prisustvovanje pretragama bi moglo dosta pomoći da shvatite kako vaša beba raste i razvija se.

Ultrazvuk će omogućiti da vidite razvoj djeteta. Gotovo svim očevima je poseban trenutak kada prvi put vide mali fetus. Ultrazvuk će, zajedno s ostalim testovima, pomoći kod nadzora zdravlja vašeg djeteta.

Ostali testovi mogu uključivati:

Alfa - fetoprotein test služi za prepoznavanje oštećenja neuralne cijevi. Često se radi u kombinaciji s ostalim testovima kako bi se procijenio rizik od nastanka Downovog sindroma i oštećenja neuralne cijevi.

Amniocenteza je postupak kojim se uzima uzorak plodne vode kako bi se podredile odredile genetske abnormalnosti i zrelost pluća kod fetusa.

Test tolerancije na glukozu je jednostavan krvni test koji provjerava je li žena razvila oblik dijabetesa tijekom trudnoće koji se naziva gestacijski dijabetes.

Biopsija korionskih resica se vrši između 10. i 12. tjedna trudnoće i koristi za identificiranje genetskih poremećaja.

Seks u prvom tromjesečju

Seks ne bi trebao predstavljati nikakve zdravstvene probleme, osim ako je vaša partnerica već doživjela pobačaj. Budite nježni i sjetite se da su joj grudi osjetljive i bolne.

Komentari

Najnovije

Najčitanije