Od nezdrave hrane postajemo depresivni

Od nezdrave hrane postajemo depresivni

Od nezdrave hrane postajemo depresivni
  • Objavljeno: Utorak, 03.11.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Liječnici upozoravaju da jedenje nezdrave brze hrane vodi u depresiju. Stoga oni koji redovito konzumiraju hranu s visokim udjelom masnoća, mesne prerađevine i slatkiše imaju 60 posto veće šanse da postanu depresivni od onih koji se hrane zdravo.

Znanstvenici sa Sveučilišta College London tvrde da je njihovo istraživanje tražilo vezu između prehrane i mentalnog zdravlja. U ispitivanju je sudjelovalo oko 3.500 osoba u dobi od oko 55 godina, a svaki je sudionik morao ispuniti formular u kojem je morao odgovarati na pitanja o prehrambenim navikama te o tome jesu li se u zadnjih pet godina osjećali depresivno.

Pokazalo se da su osobe koje su konzumirale najviše prerađene hrane imale 58 posto veće šanse da se pet godina kasnije osjećaju depresivno od onih koji su jeli manje količine nezdrave hrane.

Znanstvenici vjeruju da zdrava prehrana štiti iz nekoliko razloga: visoka razina antioksidansa u voću i povrću štiti nas od depresije, kao i folati koji se nalaze u brokuli, kupusu, špinatu i leći. Od depresivnog stanja također nas štiti riba koja je bogata nezasićenim masnim kiselinama.

Isto tako, loše prehrambene navike preopterećuju organizam, a već je poznato da prehrana bogata namirnicama od kojih naglo skače šećer u krvi nije dobra za krvne žile te je logično da štetno utječe i na mozak, zaključuju znanstvenici.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti