Omega 3 masne kiseline za bolji san djece

Omega 3 masne kiseline za bolji san djece

Omega 3 masne kiseline za bolji san djece
  • Objavljeno: Utorak, 25.03.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Za omega 3 masne kiseline je dokazano da smanjuju rizik od nakupljanja plaka u arterijama, snižavaju razinu triglicerida i smanjuju rizik od nastanka srčanih bolesti. Novo istraživanje američkih znanstvenika otkriva da omega 3 masne kiseline pospješuju kvalitetu sna.

U istraživanju je sudjelovalo 395 djece u dobi od 7 do 9 godina. Znanstvenici su ih podijelili u dvije skupine. Jedna skupina je uzimala 600 miligrama omega 3 masnih kiselina dnevno, a druga je uzimala placebo.

Ovo su najbolji izvori omega 3 masnih kiselina!

Rezultati su pokazali da su djeca, koja su uzimala omega 3 masne kiseline, u prosjeku spavala sat vremena dulje, ali i mirnije.

Prethodna istraživanja su pokazala da omega 3 masne kiseline mogu ublažiti simptome apneje kod odraslih osoba i pospješiti kvalitetu sna. Ipak, ta istraživanja su bila preliminarna i rezultati nisu bili pouzdani.

Omega 3 masne kiseline pospješuju oslobađanje melatonina, hormona koji je zaslužan za spavanje i miran san. Razina melatonina nije postojana i njegova ravnoteža se lako naruši, a omega 3 masne kiseline pomažu u stabiliziranju razine melatonina.

"Za omega 3 masne kiseline je dokazano da imaju pozitivno djelovanje na zdravlje, a očito je da njihov učinak trebamo dodatno testirati i analizirati", izjavio je voditelj istraživanja prof. Paul Montgomery.

Znanstvenici ističu da se prije uzimanja bilo koje vrste suplemenata trebate posavjetovati s liječnikom, naročito ako patite od nekih medicinskih stanja ili uzimate neke lijekove.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti