Nova varijanta omikrona: Najavljena nova pravila o karanteni, izolaciji i COVID potvrdama

Nova varijanta omikrona: Najavljena nova pravila o karanteni, izolaciji i COVID potvrdama

Nova varijanta omikrona: Najavljena nova pravila o karanteni, izolaciji i COVID potvrdama
  • Objavljeno: Srijeda, 02.02.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

U Hrvatskoj je do sad potvrđeno 5 slučajeva pozitivnih na novu varijantu omikrona BA.2, javlja Jutarnji. Osim u Hrvatskoj, slučajevi zaraze ovom varijantom potvrđene su za sad u 40 zemalja, među njima i u Sloveniji.

Prema pisanju Guardiana, infekcija BA.2 se može detektirati kućnim testovima, a rana izvješća pokazuju da je ova podvarijanta omikrona zaraznija od BA.1, ali za sada ne postoje dokazi da ova verzija može izbjeći zaštitu od cjepiva. Danski zdravstveni dužnosnici ističu da bi, temeljem preliminarnih podataka, BA.2 podtip moga biti 1.5 puta zarazniji od BA.1, iako vjerojatno ne uzrokuje teže oblike bolesti.

Koliko dugo možete imati pozitivan test na koronu i znači li to da ste i dalje zarazni?

Trajanje karantene, izolacije i covid potvrde

Ravnatelj HZJZ-a, Krunoslav Capak, je najavio da bi se vrijeme karantene za cijepljene osobe uskoro moglo smanjiti na 7 dana, dok bi se izolacija za bolesne mogla smanjiti na 5 dana, o čemu će HZJZ uskoro donijeti preporuke, javlja Hina. Capak je objasnio da inkubacija kod omikrona traje kraće nego kod prethodnih varijanti, blaži i srednje teški oblici bolesti također traju kraće i osoba je kraće zarazna, što daje mogućnost da se samoizolacija i karantena skrate.

Koliko su pouzdani kućni testovi i kada se testirati nakon izlaganja virusu?

''To će biti regulirano preporukama HZJZ-a koje će se donijeti skoro, ali ono što smo ovdje dogovorili je da razmišljamo u smjeru skraćenja karantene za cijepljene na sedam dana i skraćenje izolacije za bolesne s blagom ili srednje teškom bolesti na pet dana", rekao je Capak nakon sastanka Nacionalnog stožera civilne zaštite. Prema tome, da bi zaražene osobe mogle izaći iz izolacije trebaju zadovoljiti uvjete, odnosno 24 sata ne smiju imati simptome i trebaju napraviti brzi test, dok bi za necijepljene osobe trajanje karantene i izolacije ostaje kao i dosad.

Bris nosa ili grla - što je učinkovitije kod kućnog testa?

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je najavio promjene u trajanju covid-potvrda. Od 1. veljače će se za osobe cijepljene s 2 doze izdavati covid-potvrde koje će trajati 270 dana. Osobe koje imaju negativan brzi antigenski test moći će prijeći granicu u roku od 24 sata nakon testiranja, kada je u pitanju preboljenje potvrda će vrijediti 180 dana, dok se kod PCR testiranja ne mijenja ništa.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti