Mentalno zdravlje grada Zagreba - stručne informacije i kontakti na jednom mjestu

Mentalno zdravlje grada Zagreba - stručne informacije i kontakti na jednom mjestu

Mentalno zdravlje grada Zagreba - stručne informacije i kontakti na jednom mjestu
  • Objavljeno: Srijeda, 02.02.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević sa suradnicima je predstavio web portal "Mentalno zdravlje grada Zagreba", na kojem su, na jednom mjestu, objedinjeni svi projekti Grada i gradskih zdravstvenih ustanova u području mentalnog zdravlja kao i brojni drugi projekti koji se financiraju iz Proračuna Grada Zagreba u navedenom području, piše Zagreb.hr. Na portalu se nalaze stručne informacije koje će svim skupinama građana koje trebaju podršku i pomoć osigurati jednaku dostupnost službi za mentalno zdravlje i njihovih programa.

"Ovo je jedinstveni portal ovakve vrste u Republici Hrvatskoj, a podrška mu je tim veća jer se primjenom digitalnih tehnologija otvara dodatan put ka otvorenosti, transparentnosti, održivosti i učinkovitosti, čemu Grad Zagreb u svojim aktivnostima i djelovanju neumoljivo teži. Na jednom mjestu objedinjuje sve poteškoće vezane za mentalno zdravlje te sve kontakte ustanova, Gradskih ili državnih, u kojima građani mogu potražiti pomoć", istaknuo je gradonačelnik Tomašević te naglasio da su proračunska sredstva namijenjena za Centar za zdravlje mladih podignuta s dosadašnjih milijun kuna na 1,8 milijuna kuna. "To povećanje je omogućilo zapošljavanje četiri psihologa koji će se prvenstveno usmjeriti na mentalno zdravlje školske djece. Cilj je pojačati kapacitete Centra", rekao je gradonačelnik.

Pandemija i potres potaknuli potrebu za dostupnosti usluga u području mentalnog zdravlja

"Potreba za unaprjeđenjem dostupnosti i kvalitete usluga u području mentalnog zdravlja dodatno se ukazala tijekom COVID-19 pandemije i potresa koji su pogodili grad Zagreb, a s ciljem zaštite mentalnog zdravlja građana grada Zagreba", istaknula je voditeljica projekta, dr. sc. Mirela Šentija Knežević, zamjenica pročelnice Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom.

"Na tragu toga da Grad Zagreb bude mjesto okupljanja svih ideja i svih projekata, izrađen je ovaj web portal, koji služi kao centralno mjesto informiranja građana o mentalnom zdravlju. Web portal će široj javnosti ponuditi savjetodavnu pomoć te će građane usmjeriti prema institucijama u kojima mogu potražiti stručnu pomoć, a dodatna posebnost ovog web portala jest što će pohranjeni podatci izuzetno koristiti u svrhu izrade znanstvenih radova, boljeg fokusa na određene mentalne poteškoće i izradu edukacijskih radionica", naglasila je voditeljica projekta.

Pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom, dr. sc. Romana Galić kazala je kako Gradski ured za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom podržava i promiče svako ulaganje i aktivnosti, a koje za cilj imaju očuvanje i unaprjeđenje dobrobiti pojedinaca i zajednice. Istaknula je da je ovaj web portal izuzetan projekt zaštite i unaprjeđenja mentalnog zdravlja.

Dr. sc. Ivana Kekin, dr. med., specijalist psihijatar i potpredsjednica Gradske skupštine Grada Zagreba naglasila je kako pozdravlja svaku aktivnost koja za cilj ima podizanje razine svijesti građanki i građana, informiranje, edukaciju, savjetovanje, unaprjeđenje i očuvanje mentalnog zdravlja.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti