Ona vam ne vjeruje? Okrivite testosteron!

Ona vam ne vjeruje? Okrivite testosteron!

Ona vam ne vjeruje? Okrivite testosteron!
  • Objavljeno: Petak, 11.06.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Muškarci, znali ste da su žene veoma kompleksne, ali to postaje još gore, u trenutku kada ste najpoželjniji, one vam najmanje vjeruju.

Na strani povjerenja nalazi se hormon poznat kao oksitocin. U jednom istraživanju 2005. godine otkriveno je da mlaz oksitocina utječe na igrače u simulaciji investiranja tako da su spremni dati svoj novac strancima.

No, previše povjerenja ima svoje nedostatke pa stoga hormon testosteron djeluje suprotno od oksitocina. Istraživači u Nizozemskoj dali su ženama dozu hormona testosterona u obliku tekućine, i tada su ih pitali da procjene poštenje sa lica muškaraca na slikama. Žene kojima je dan testosteron su imale puno više povjerenje od onih koje su uzele placebo.

Ovaj efekt nije bio isti za sve žene. Promijenilo se ponašanje žena koje su inače imale puno povjerenja u ljude dok one koje su inače nepovjerljive se nisu  puno promijenile. Čini se kao da je priroda razvila ovaj sustav kako bi pomogla onima kojima je trebala neka zaštita.

Testosteron je iz ostalih istraživanja poznat kao hormon koji povećava ženski libido. Vrhunac proizvodnje testosterona se događa prije ovulacije. Iz perspektive evolucije to se čini logično jer bi žena trebala biti najviše zainteresirana za seks kada su joj najveće šanse da zatrudni. No kako se činjenica da testosteron smanjuje povjerenje uklapa u ukupnu sliku. Taj manjak povjerenja također ima smisla ako se uzme u obzir da je izbor partnera vrlo važan. Otac je vrlo važan tijekom trudnoće i djetinjstva.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Poboljšajte zdravlje štitnjače

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti