Onečišćenje zraka i trudnoća

Onečišćenje zraka i trudnoća

Onečišćenje zraka i trudnoća
  • Objavljeno: Utorak, 21.04.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Istraživanje, objavljeno u časopisu „Journal of epidemiology and Community Health“, pokazalo je da izlaganje onečišćenju zraka tijekom rane i kasne trudnoće može spriječiti normalan rast fetusa.

U izvješću je istaknuto da rizik za dijete s niskom porođajnom težinom značajno raste sa povećanjem koncentracije dušikova oksida (NO) u zraku.

Istraživači svoje otkriće temelje na podacima prikupljenim analizom gotovo 336.000 poroda u periodu između 1999. i 2003. u američkom gradu New Jerseyu, a prilikom analize u obzir su uzeti i drugi čimbenici koji bi mogli utjecati na porođajnu težinu djeteta, kao što je pušenje tijekom trudnoće.

Dnevna očitanja onečišćenja zraka na točkama koja su bile unutar 6km od majčina doma upotrebljavana su za izračunavanje stupnja onečišćenja tijekom sva tri stadija trudnoće.

Prijašnja istraživanja pokazala su da bi onečišćenje zraka moglo smanjiti količinu kisika i prehrambenih sastojaka koje dijete dobiva od majke za vrijeme boravka u maternici, no autori ovog novog istraživanja istakli su da način na koji onečišćenje zraka utječe na rast djeteta u majčinoj maternici, još uvijek nije posve jasan.

Za MojDoktor:
Lovro Lamot, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti