Oprez! Ovo nikako ne smijete raditi ako nosite leće

Oprez! Ovo nikako ne smijete raditi ako nosite leće

Oprez! Ovo nikako ne smijete raditi ako nosite leće
  • Objavljeno: Petak, 21.05.2021.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Ako se ne koriste pravilno, kontaktne leće mogu nepovratno oštetiti oko i vid. Postoje uobičajene pogreške koje ljudi rade kada je u pitanju briga o kontaktnim lećama, bez obzira na to nose li leće već neko vrijeme, ili su one novost u njihovom životu.

Otkrivamo vam koje su to pogreške i zašto ih trebate izbjegavati.

1. Tuširanje s lećama

Bez obzira na to planirate li se otuširati ''na brzinu'' ili ste pak jedna od onih osoba koja voli provoditi vrijeme ispod tuša, uvijek skinite kontaktne leće. Tuširanjem s lećama se izlažete riziku od brojnih vrsta infekcija. Voda sadrži miijune bakterija i ako dođe ispod leće može nastati iritacija.

Također, svoje leće nikada ne biste trebali čistiti vodom iz slavine, već je za to namijenjena posebna otopina za leće.

2. Trljanje očiju

Pelud, prašina, šminka i umor samo su neki od razloga zašto trljamo oči. No, osobe koje nose leće trebaju strogo izbjegavati ovu praksu. Trljanjem očiju možemo pomaknuti leću ili ju gurnuti na gornji kapak oka. Osim toga, tako možemo i prenijeti bakterije s prljavih ruku na oči.

Ako vas oči svrbe možete si pomoći korištenjem kapi za oči. Međutim, može se dogoditi i da nam leće uzrokuju iritaciju zbog kojih oči svrbe, stoga ih je u tim situacijama najbolje ukloniti.

3. Spavanje s lećama

Svima koji nose leće se ponekad dogodi da zbog umora i iscrpljenosti ih jednostavno zaborave skinuti prije spavanja. Ova navika može biti iznimno opasna jer se oči suše tijekom spavanja. Također, leće mogu ograničiti dovod kisika u oči što može uzrokovati upalu i oštetiti oči. Čak i ako samo planirate odrijemati pola sata, uklonite leće prije no što legnete.

Ako ste slučajno zaspali s lećama, nemojte ih ukloniti prebrzo jer uklanjanje leća sa suhih očiju može biti bolno. Nježno masirajte oči kako biste stvorili vlagu ili koristite kapi za oči. Ako je moguće, odmorite svoje oči od kontaktnih leća tako što ih nećete nositi nekoliko dana.

4. Nošenje leća na krivu stranu

Zamućen vid nakon što ste stavili leće znači da ste ih stavili na pogrešnu stranu, odnosno da je vanjska strana leće okrenuta prema unutra. Nakon što izvadite leće iz pakiranja one će biti okrenute u stranu na koju ih trebate staviti.

Kada niste sigurni jesu li leće okrenute pravilno, pogotovo ako ste početnik, obratite pozornost na njihov oblik. U slučaju da rubovi leće nepravilno strše prema van, vjerojatno je okrenuta na krivu stranu. Ako se dogodi da ste leću stavili na pogrešnu stranu, izvadite ju iz oka, operite otopinom za leće, okrenite i vratite u oko.

Vezani sadržaj:

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti