Ovo može pogoršati simptome alergije

Ovo može pogoršati simptome alergije

Ovo može pogoršati simptome alergije
  • Objavljeno: Srijeda, 19.05.2021.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Vaš krevet je vaša oaza udobnosti, ali može biti i idealno mjesto za alergene. Grinje, kemikalije ili mikroorganizmi, sve to se može ugodno smjestiti u madrace i uzrokovati simptome alergije, što otežava san i odmor koji je tijelu i umu potreban preko noći.

Ako vas budi šmrkanje i kihanje ili ne možete zaspati zbog suhog grla koje svrbi ili suznih očiju, možda biste trebali pažljivo pregledati na čemu spavate.

Alergije i madrac

Ako imate madrac od pjene ili pamuka koji neko vrijeme nije zamijenjen, možda je on nenamjerno postao domaćin grinjama, mikroorganizmima i plijesni u vašem krevetu. Dok spavate, vaša posteljina i madrac upijaju znoj, što pridonosi rastu plijesni i kod nekih ljudi može izazvati respiratorne probleme ili druge alergijske reakcije.

Alergijske reakcije kod osjetljivijih osoba može potaknuti i odabir materijala za madrace. Madraci izrađeni od sintetičkog lateksa ili drugih potencijalnih nadražujućih sastojaka nekim ljudima mogu uzrokovati osip ili astmatične pojave, a drugi mogu reagirati na nevidljive plinove koji se nazivaju hlapljivim organskim spojevima, a uzrokuju iritaciju oka, nosa i grla, poteškoće s disanjem, pa čak i oštećenje živčanog sustava, što je upravo suprotno od onoga što želite od svog utočišta za san.

Koji su najbolji madraci za alergije?

Imajte na umu da madraci, čak i oni najbolji, imaju ograničen životni vijek. Zamjena madraca svakih šest do osam godina pomoći će spriječiti potencijalne alergene, a alergičari bi trebali potražiti madrac koji je napravljen od ekoloških i organskih materijala poput organskog pamuka, prirodnog lateksa i memorijske pjene koja koristi biljnu osnovu sastojaka umjesto nekih standardnih derivata na bazi nafte.

Konačno, dok većina modernih madraca sprječava rast pokretača alergija poput gljivica, bakterija i plijesni, madraci s manje prostora za naseljavanje tih alergena - poput madraca od čiste pjene ili lateksa - mogu biti bolji za ljude koji su posebno osjetljivi.

Vezani sadržaj:

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti