Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Osjetljivost na gluten ne mora biti uzrokovana glutenom!

Osjetljivost na gluten ne mora biti uzrokovana glutenom!

Osjetljivost na gluten ne mora biti uzrokovana glutenom!
  • Objavljeno: Četvrtak, 16.11.2017.
  • Broj pregleda: 762
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Osjetljivost na gluten ne mora biti uzrokovana glutenom!
Izvor slike: Depositphotos

Novija istraživanja pokazuju da osobe koje pokazuju intoleranciju na gluten možda i nisu tako osjetljive. Njihova osjetljivost može biti uzrokovana nečim drugim, osim glutenom.

Oko 13% onih koji tvrde da su osjetljivi na gluten, nakon konzumacije kruha i tjestenine, žale se na nadutost. Samo 1% ima simptome celijakije, autoimune bolesti koja se manifestira intolerancijom na gluten, a uključuje proljev i probavne smetnje.

Provjerite što morate znati o glutenu!

Gluten je od početka predstavljen kao glavni krivac za pojavu simptoma celijakije, a činjenica i jest da izbjegavanjem pšenice u prehrani pacijent osjeća značajno poboljšanje. No, čini se da je ta pretpostavka bila pogrešna.

Osjetljivost na gluten je postala prava kontroverza. Neka istraživanja pokazuju da ne postoje razlike u simptomima kada pacijent pojede namirnice bez i s glutenom. Nova istraživanja osjetljivosti na gluten povezuju se s fruktanom, polimerom molekule fruktoze, a nalaze se u pšenici, ječmu, raži i ostalim sličnim namirnicama.

U istraživanju je sudjelovalo 59 osoba koje ne pate od osjetljivosti na gluten. Sudionici su bili podijeljeni u 3 skupine i morali su jesti posebne žitarice. Jedan tip žitarica je sadržavao gluten, drugi fruktan a treći ništa od navedenog. Svaka skupina je jela jedan tip žitarica kroz tjedan dana, s tim da nisu znali koji tip žitarica će konzumirati.

Rezultati su pokazali da žitarice s fruktanom izazivaju 15% više nadutosti i 13% više gastrointestinalnih problema od onih s glutenom i žitaricama koje ne sadrže ni jedno od toga.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti