Osjetljivost na gluten ne mora biti uzrokovana glutenom!

Osjetljivost na gluten ne mora biti uzrokovana glutenom!

Osjetljivost na gluten ne mora biti uzrokovana glutenom!
  • Objavljeno: Četvrtak, 16.11.2017.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Depositphotos

Kategorija: Zanimljivosti

Novija istraživanja pokazuju da osobe koje pokazuju intoleranciju na gluten možda i nisu tako osjetljive. Njihova osjetljivost može biti uzrokovana nečim drugim, osim glutenom.

Oko 13% onih koji tvrde da su osjetljivi na gluten, nakon konzumacije kruha i tjestenine, žale se na nadutost. Samo 1% ima simptome celijakije, autoimune bolesti koja se manifestira intolerancijom na gluten, a uključuje proljev i probavne smetnje.

Provjerite što morate znati o glutenu!

Gluten je od početka predstavljen kao glavni krivac za pojavu simptoma celijakije, a činjenica i jest da izbjegavanjem pšenice u prehrani pacijent osjeća značajno poboljšanje. No, čini se da je ta pretpostavka bila pogrešna.

Osjetljivost na gluten je postala prava kontroverza. Neka istraživanja pokazuju da ne postoje razlike u simptomima kada pacijent pojede namirnice bez i s glutenom. Nova istraživanja osjetljivosti na gluten povezuju se s fruktanom, polimerom molekule fruktoze, a nalaze se u pšenici, ječmu, raži i ostalim sličnim namirnicama.

U istraživanju je sudjelovalo 59 osoba koje ne pate od osjetljivosti na gluten. Sudionici su bili podijeljeni u 3 skupine i morali su jesti posebne žitarice. Jedan tip žitarica je sadržavao gluten, drugi fruktan a treći ništa od navedenog. Svaka skupina je jela jedan tip žitarica kroz tjedan dana, s tim da nisu znali koji tip žitarica će konzumirati.

Rezultati su pokazali da žitarice s fruktanom izazivaju 15% više nadutosti i 13% više gastrointestinalnih problema od onih s glutenom i žitaricama koje ne sadrže ni jedno od toga.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti