Europski dan svjesnosti o antibioticima, 18. studenoga 2017.

Europski dan svjesnosti o antibioticima, 18. studenoga 2017.

Europski dan svjesnosti o antibioticima, 18. studenoga 2017.
  • Objavljeno: Petak, 17.11.2017.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Depositphotos

Kategorija: Zanimljivosti

Antibiotici su lijekovi koji se koriste za liječenje bakterijskih infekcija. Prije otkrića antibiotika tisuće ljudi su umirali od bakterijskih infekcija kao što je npr. upala pluća ili infekcije do kojih dolazi nakon operativnih zahvata. Antibiotici su slučajno su otkriveni 1928. godine kada je Alexander Fleming proučavajući kulture stafilokoka uočio da neke plijesni razaraju okolne kolonije stafilokoka. Po imenu plijesni (Penicilium notatum) tvar je nazvao penicilin. Na ljudima je prvi put primijenjen 1941. godine te je spasio živote tisućama ranjenika tijekom II. svjetskog rata.

U slučaju pojave rezistencije bakterija na antibiotike, antibiotici više nisu djelotvorni u liječenju bakterijskih infekcija. Rezistencija na antibiotike se događa tijekom vremena kao posljedica mutacije bakterijskih gena. Ovu pojavu znatno ubrzava prekomjerna i neopravdana upotreba antibiotika. Najbolji primjer neopravdane upotrebe antibiotika je kada se koriste u liječenju virusnih bolesti kao što su prehlada i gripa ili kad se daju životinjama za poticanje rasta ili za sprečavanje bolesti kod zdravih životinja. U slučaju nepostojanja djelotvornih antibiotika, medicinski postupci kao što su transplantacija organa, kemoterapija kod liječenja karcinoma ili kirurški zahvati postaju jako rizični. Zbog porasta bakterijske rezistencije te činjenice da u posljednje vrijeme nema novootkrivenih antibiotika, rezistencija na antibiotike postaje veliki javnozdravstveni problem. Tako se samo 70 godina nakon početka primjene antibiotika suočavamo s mogućnosti da u budućnosti nemamo djelotvorne lijekove za liječenje bakterijskih infekcija. Najvažnije je uzeti antibiotike točno prema uputi, ne uzimati ih kraće nego što je propisano, ne čuvati ih za kasnije i ne davati ih drugim osobama kojima nisu propisani.

Hrvatska se ubraja u europske zemlje s velikom potrošnjom antibiotika. Pojava rezistencije na antibiotike se javlja diljem svijeta, nije karakteristična samo za pojedine države. Upravo zbog toga se svake godine 18. studenog obilježava Europski dan svjesnosti o antibioticima. Cilj je skrenuti pažnju javnosti na potrebu racionalne upotrebe antibiotika i to ne samo građana, nego i zdravstvenih djelatnika. Bolja edukacija je najvažniji put očuvanju djelotvornosti antibiotika.

Pripremila: Martina Bago, mag. pharm., Služba za znanost i nastavu

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti