Europski dan svjesnosti o antibioticima, 18. studenoga 2017.

Europski dan svjesnosti o antibioticima, 18. studenoga 2017.

Europski dan svjesnosti o antibioticima, 18. studenoga 2017.
  • Objavljeno: Petak, 17.11.2017.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Depositphotos

Kategorija: Zanimljivosti

Antibiotici su lijekovi koji se koriste za liječenje bakterijskih infekcija. Prije otkrića antibiotika tisuće ljudi su umirali od bakterijskih infekcija kao što je npr. upala pluća ili infekcije do kojih dolazi nakon operativnih zahvata. Antibiotici su slučajno su otkriveni 1928. godine kada je Alexander Fleming proučavajući kulture stafilokoka uočio da neke plijesni razaraju okolne kolonije stafilokoka. Po imenu plijesni (Penicilium notatum) tvar je nazvao penicilin. Na ljudima je prvi put primijenjen 1941. godine te je spasio živote tisućama ranjenika tijekom II. svjetskog rata.

U slučaju pojave rezistencije bakterija na antibiotike, antibiotici više nisu djelotvorni u liječenju bakterijskih infekcija. Rezistencija na antibiotike se događa tijekom vremena kao posljedica mutacije bakterijskih gena. Ovu pojavu znatno ubrzava prekomjerna i neopravdana upotreba antibiotika. Najbolji primjer neopravdane upotrebe antibiotika je kada se koriste u liječenju virusnih bolesti kao što su prehlada i gripa ili kad se daju životinjama za poticanje rasta ili za sprečavanje bolesti kod zdravih životinja. U slučaju nepostojanja djelotvornih antibiotika, medicinski postupci kao što su transplantacija organa, kemoterapija kod liječenja karcinoma ili kirurški zahvati postaju jako rizični. Zbog porasta bakterijske rezistencije te činjenice da u posljednje vrijeme nema novootkrivenih antibiotika, rezistencija na antibiotike postaje veliki javnozdravstveni problem. Tako se samo 70 godina nakon početka primjene antibiotika suočavamo s mogućnosti da u budućnosti nemamo djelotvorne lijekove za liječenje bakterijskih infekcija. Najvažnije je uzeti antibiotike točno prema uputi, ne uzimati ih kraće nego što je propisano, ne čuvati ih za kasnije i ne davati ih drugim osobama kojima nisu propisani.

Hrvatska se ubraja u europske zemlje s velikom potrošnjom antibiotika. Pojava rezistencije na antibiotike se javlja diljem svijeta, nije karakteristična samo za pojedine države. Upravo zbog toga se svake godine 18. studenog obilježava Europski dan svjesnosti o antibioticima. Cilj je skrenuti pažnju javnosti na potrebu racionalne upotrebe antibiotika i to ne samo građana, nego i zdravstvenih djelatnika. Bolja edukacija je najvažniji put očuvanju djelotvornosti antibiotika.

Pripremila: Martina Bago, mag. pharm., Služba za znanost i nastavu

Bio-Kult
Bio-Kult, 60 kapsula
115.00kn
145.00kn

Bio-Kult sadrži 14 sojeva kulture živih mikroorganizama te je jedini sa 14 sojeva.

KUPI OVDJE
Ladival Children SPF50
Ladival Children SPF50 + GRATIS Ladival Akut gel
118.30kn
136.80kn

Naručite Ladival Children SPF50 i na poklon ćete dobiti Ladival Akut

KUPI OVDJE
Card image cap
Jednokratne maske za lice troslojne, 50 komada
18.99kn
55.00kn

Jednokratne, troslojne maske za lice.

KUPI OVDJE
Card image cap
Skinage Collagen Elegance 10.000, Yasenka
199.00kn
285.00kn

Hrani kožu iznutra, pomaže boljem tenu, potiče rast kose i jača nokte te uspješno smanjuje bore.

KUPI OVDJE
Card image cap
Termo zdjele Avanza white Small paket
149.00kn
163.99kn

Za velike i male, u Small paketu se nalaze dvije veličine termo zdjela (0,6L,5L).

KUPI OVDJE
Card image cap
Probielle Immune, 30 kapsula
79.00kn

Specijalno osmišljena kombinacija sojeva bakterija, vitamina i minerala s ciljem podizanja imuniteta

KUPI OVDJE
Najčitanije zanimljivosti