Znate li koji su simptomi intolerancije na gluten?

Znate li koji su simptomi intolerancije na gluten?

Znate li koji su simptomi intolerancije na gluten?
  • Objavljeno: Utorak, 30.10.2018.
  • Broj pregleda: 1.707
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Znate li koji su simptomi intolerancije na gluten?
Izvor slike: Depositphotos

Sveprisutni trend zdrave prehrane jedan je od razloga zašto mnogi iz svog jelovnika izbacuju gluten, bjelančevinu koju je moguće pronaći u nizu namirnica.

Ipak, mnogi još uvijek nisu upoznati sa simptomima celijakije, odnosno intolerancije na gluten, kao i posljedicama koje ostavlja na ljudsko tijelo stoga nisu ni svjesni pate li od ove bolesti.

Problemi s probavom

Mučnine, nadutost, bol u abdominalnom području, proljev i zatvor jedan su od znakova intolerancije na gluten. No, ti simptomi javljaju se i kod sindroma iritabilnog crijeva zbog čega se oboljelima često postavlja pogrešna dijagnoza.

Oscilacije težine

Iznenadno debljanje ili gubitak težine pri intoleranciji na gluten javljaju se zbog upalnih procesa na staničnoj razini i metaboličkih poremećaja. Iako se oscilacije u težini javljaju kod mnogih bolesti, ako je riječ o intoleranciji na gluten ovaj se simptom pojavljuje uz druge simptome malapsorpcije.

Hormonski disbalans

Hormonski disbalans najčešće se javlja kod žena, a očituje se u obliku neredovitog menstrualnog ciklusa, iznenadnih promjena u težini i poremećaja sna. Hormonalni poremećaji uzrokovani intolerancijom na gluten obično se manifestiraju tijekom perioda puberteta, trudnoće i menopauze.

Otkrijte 5 mitova o glutenu u koje svi vjerujemo!

Problemi sa središnjim živčanim sustavom

Gluten povećava rizik od upala i propusnosti crijeva pa zbog toga intolerancija na gluten uzrokuje probleme s koncentracijom, depresiju, anksioznost, nesanicu i zamor. Neki ljudi oboljeli od celijakije znaju biti razdražljivi i osjećati kako im ništa ne ide od ruke, ali i pate od glavobolja koje se javljaju između 30 i 60 minuta nakon jela.

Problemi s kožom i noktima

Keratosis pilaris, bolest poznata pod imenom pureća koža, najčešće se javlja na području ruku, torza, lica, stražnjice, koljena i vlasišta. Ove simptome uzrokuje konzumacija namirnica koje sadrže gluten. Slabi i krhki nokti su također jedan od simptoma.

ADHD i intolerancija na gluten

Poremećaj hiperaktivnosti i deficita pažnje, ADHD, javlja se kao posljedica celijakije kod djece i odraslih. Ovdje je riječ o problemima s koncentracijom i samokontrolom, a izbjegavanje namirnica koje sadrže gluten pomaže smanjiti simptome ADHD-a.

Problemi sa zubima

Apsorpcija esencijalnih nutrijenata i minerala u crijevima je oslabljena, pogotovo kada je riječ o kalciju. To uzrokuje probleme sa zubima i zubnom caklinom koji se manifestiraju kao osjetljivost cakline, propadanje zuba, te pojavom karijesa i afti. Ljudi koji unatoč pravilnoj higijeni usne šupljine pate od nekih od ovih simptoma vjerojatno boluju od celijakije.

Anemija

Celijakija se često javlja kao posljedica anemije zbog manjka željeza čiji su simptomi smanjen volumen krvi, umor, kratkoća daha, glavobolje, bljedilo kože pa čak i artritis. S obzirom na to da se apsorpcija željeza odvija u crijevima, a problemi s crijevima nisu rijetkost kod intolerancije na gluten.

Pripremite zdrave bezglutenske okruglice s tri sastojka!

Autoimune bolesti

Mnogi ljudi s autoimunim bolestima pate od intolerancije na gluten. Celijakija je zapravo autoimuna bolest u kojoj imunološki sustav napada stanice crijeva nakon što u njih uđe gluten.

Problem pojačava činjenica kako ova autoimuna bolest povećava rizik od razvoja drugih autoimunih bolesti kao što je Hashimotov ili autoimuni tireoiditis, autoimune bolesti jetre, Crohnova bolest, dijabetes, vitiligo, reumatoidni artriti i multipla skleroza.

Kako liječiti intoleranciju na gluten?

Nakon pojave simptoma važno je posjetiti liječnika kako bi on analizom krvi utvrdio radi li se o celijakiji ili nekoj drugoj bolesti. Prije testiranja svakako bi bilo dobro konzumirati namirnice koje sadrže gluten kako bi izbjegli pogrešne nalaze.

Nakon što je bolest dijagnosticirana, potrebno je iz prehrane izbaciti namirnice koje sadrže gluten kao što su pšenica, raž, bulgur, brašno, semolina, ali i brojne druge namirnice. Važno je čitati deklaracije na prehrambenim proizvodima, te potražiti one na kojima je jasno naznačeno da ne sadrže gluten.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najnovije

Najčitanije