Otkriven lijek za liječenje melanoma, najopasnijeg oblika raka kože

Otkriven lijek za liječenje melanoma, najopasnijeg oblika raka kože

Otkriven lijek za liječenje melanoma, najopasnijeg oblika raka kože
  • Objavljeno: Srijeda, 03.06.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Eksperimentalni lijek nazvan PLX4032 (R7204) djeluje tako da traži i uništava stanice tumora koje nose mutaciju poznatu kao BRAF koja je krivac za 60 posto slučajeva melanoma, zloćudnog raka kože. Znanstvenici ističu da bi revolucionarni lijek mogao pomoći ne samo da se rak kože povuče, nego i da se spriječe metastaze. Trenutačne statistike pokazuju da manje od pet posto oboljelih živi više od dvije godine ako se rak proširio.

Proizvođači Roche i Plexxikon lijek su ispitivali na pacijentima kojima je rak metastazirao na jetra, pluća i kosti. Nakon što su dobili terapiju, prošlo je šest mjeseci, a da se bolest nije pogoršala, a kod nekih su se tumori značajno smanjili.

Na sastanku Američkog društva za kliničku onkologiju predstavnici Rochea najavili su daljnja, opširnija istraživanja kako bi dodatno ispitali koliko je lijek siguran te koja je doza najbolja.

- Kad se melanom otkrije na vrijeme, liječenje je često jednostavnije i učinkovitije. Primijetite li promjenu u veličini, obliku ili boji madeža ili drugih mrlja na koži, obvezno posjetite liječnika bez odgađanja – poručuje Jodie Moffat, liječnica na Institutu za istraživanje raka u Velikoj Britaniji.

Melanom:

- najopasniji oblik raka kože
- pretjerana izloženost suncu je najveći faktor rizika (ali i onaj koji se najlakše može spriječiti) koji uzrokuje genetičke promjene na koži
- oko jedna trećina melanoma razvije se iz normalnih madeža
- ostatak nastane na područjima gdje je prije bila normalna koža

Znakovi upozorenja uključuju:

- polovice madeža ne izgledaju jednako
- rubovi madeža su nepravilni, nejasni ili okrhnuti
- boja madeža je nejednaka
- madež je širi od šest milimetara.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti