Otkriven uzrok lijenosti?

Otkriven uzrok lijenosti?

Otkriven uzrok lijenosti?
  • Objavljeno: Nedjelja, 06.05.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Kemijske tvari koje se luče na područjima mozga mogu utjecati na razinu motivacije, prema rezultatima malog istraživanja provedenog na Sveučilištu Vanderbilt.

U istraživanju je sudjelovalo 25 volontera u dobi od 18 do 29 godina. Znanstvenici su snimanjem mozga pratili njihovu zainteresiranost za težak rad, a nagrada je bila novac.

Rezultati su pokazali da se vrijednim osobama, odnosno onima kojima nije bio problem naporno raditi, dopamin pojačano oslobađa na područjima mozga koji igraju ključnu ulogu kada je motivacija u pitanju.

S druge strane, lijenim se osobama, odnosno onima koji nisu pokazali zainteresiranost za rad, dopamin pojačano oslobađa na područjima koji koji su odgovorni za osjećaje i procjenu rizika.

"Prethodna istraživanja, koja su provedena na laboratorijskim štakorima, pokazuju da dopamin igra važnu ulogu kada je u pitanju motivacija, a ovo istraživanje pruža informacije o tome gdje i u kojoj količini se dopamin izlučuje", izjavio je voditelj istraživanja prof. Michael Treadway.

Mozak je i dalje najmanje istraženi dio ljudskog tijela, stoga svako istraživanje predstavlja korak naprijed prema shvaćanju tog važnog organa.

Rezultati ovog istraživanja mogu pružiti novi uvid u shvaćanju liječenja raznih mentalnih tegoba kao što su depresija, shizofrenija, poremećaj pažnje i slično.

Potrebna su daljnja istraživanja kako bi se utvrdilo utječe li oslobađanje dopamina na razne mentalne bolesti.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti