Jogging produžuje život

Jogging produžuje život

Jogging produžuje život
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 07.05.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Redovito trčanje povećava životni vijek muškarcima za 6, a ženama za 5 godina.

Znanstvenici iz Copenhagena su proveli istraživanje koje je započelo 1976. godine. Pratili su zdravlje kardiovaskularnog sustava kod 20.000 ljudi u dobi od 20 do 93 godine.

Samo jedan sat tjedno joggiranja će vam pružiti nevjerojatne prednosti za zdravlje, tvrde stručnjaci koji su uspoređivali dugovječnost 1.116 muškaraca i 762 žene koji joggiraju s osobama koje vježbaju malo ili nikako.

Muškarci koji su joggirali 1 do 2.5 sata tjedno su u prosjeku živjeli 6.2 godine duže od onih koji nisu vježbali.

Žene koje su redovito joggirale 1 do 2.5 sata tjedno su u prosjeku živjele 5.6 godina više od onih koje nisu. Istina, manje je od muškaraca, ali je brojka svejedno impresivna.

Znanstvenici su također potvrdili nešto na što se dugo sumnja, a to je da je umjereno trčanje zdravije od intenzivnog jer je manji rizik od nastanka ozljede zglobova.  

"Sa sigurnošću možemo reći da joggiranje produžuje život", Telegraph prenosi izjavu dr. Petera Schnohra.

"Broj smrtnih slučajeva je manji kod osoba koje redoviro joggiraju laganim intenzitetom, za razliku od osoba koje ne vježbaju uopće ili osoba koje vježbaju preintenzivno", dodao je dr. Schnohr.

Ovo je još jedno istraživanje koje pokazuje da je tjelesna aktivnost važna, čak u tolikoj mjeri da može produžiti život.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti