Otkrivena opasna mutacija svinjske gripe

Otkrivena opasna mutacija svinjske gripe

Otkrivena opasna mutacija svinjske gripe
  • Objavljeno: Subota, 21.11.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je u petak da je Norveška otkrila mutaciju pandemijskog virusa gripe H1N1 u trima slučajevima, javile su svjetske agencije.

'Norveški institut za javno zdravstvo izvijestio je WHO da je u trima slučajevima zaraze virusom H1N1 otkrivena mutacija koja bi mogla 'uzrokovati još opasniju bolest, zbog toga što dublje prodire u tkivo dišnih puteva', istaknuo je WHO u priopćenju, prenosi Associated Press.

'Virus je izoliran polazeći od prvih dvaju smrtnih ishoda pandemijske gripe u zemlji i od još jednog pacijenta koji je teško obolio od gripe', dodaje se u priopćenju.

WHO ipak ističe da su norveški znanstvenici ispitali uzorke više od 70 pacijenata zaraženih H1N1 i da 'nisu utvrđeni drugi slučajevi mutacije'.

Organizacija usto ocjenjuje da je virus, unatoč mutaciji, 'osjetljiv na antivirusne lijekove oseltamivir i zanamivir' te da istraživanja pokazuju kako trenutačno raspoloživa cjepiva protiv pandemijske gripe 'pružaju zaštitu', piše France Presse.

WHO ipak drži da je 'važnost ove mutacije' još teško predvidjeti zbog nedostatka informacija i ističe da mutacije virusa gripe uglavnom 'ne utječu na glavne značajke virusa i bolesti koju uzrokuje', navodi AFP.

Procjenjuje se da je oko 680.000 Norvežana dosad zaraženo virusom H1N1, od čega su 23 osobe umrle.

Osim u Norveškoj, slučajevi mutacije virusa od travnja su otkriveni u Brazilu, Kini, Japanu, Meksiku, Ukrajini i u SAD-u, po priopćenju WHO-a.

Po posljednjem izvješću WHO-a objavljenom u petak, u svijetu je od nove gripe dosad umrlo 6.750 ljudi, ili još petstotinjak (+8 posto) u zadnjih tjedan dana.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti