Ova hrana je najbolja za čišćenje jetre!

Ova hrana je najbolja za čišćenje jetre!

Ova hrana je najbolja za čišćenje jetre!
  • Objavljeno: Četvrtak, 28.04.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Jetra sudjeluje u otprilike 500 tjelesnih funkcija – od filtriranja štetnih spojeva iz krvi, uklanjanja viška hormona stresa pa sve do regulacije kolesterola i rada probavnog sustava. Upravo zbog toga treba povećati unos namirnica koje potiču čišćenje i regeneraciju jetre.

Avokado

Jedno istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Hepatobiliary Surgery and Nutrition, je pokazalo da avokado može smanjiti rizik od nastanka kronične upale u tijelu i ciroze jetre. Avokado je dobar izvor karotenoida i, što je još važnije, potiče apsorpciju karotenoida iz drugih namirnica.

Cikla

Cikla sadrži spojeve koji su važni za regulaciju rada probavnog sustava. Što vaš probavni sustav bolje radi, to će jetra biti pod manjim opterećenjem. Cikla potiče eliminaciju toksina iz tijela i jako je dobar izvor dijetalnih vlakana, folne kiseline i mangana.

Maslačak

Maslačak je jedna od najboljih namirnica po pitanju čišćenja organizme. Sadrži niz spojeva koji potiču čišćenje jetre i poboljšavaju njezin rad. Odaberite zelene dijelove maslačka jer oni imaju najbolja nutritivna svojstva i što manje ih termički obrađujte.

Isprobajte recept za čaj od maslačka!

Lanene sjemenke i ulje od lanenih sjemenki

Jedna od funkcija jetre je filtriranje viška hormona iz tijela, a istraživanja su pokazala da lanene sjemenke i ulje od lanenih sjemenki pomažu u regulaciji razine hormona u tijelu. Lanene sjemenke konzumirajte samo ako su mljevene jer inače neće imati nikakav učinak. Ulje od lanenih sjemenki možete koristiti kao ulje za salatu ili začinsko ulje za juhe i smoothieje.

Limun

Dosadašnja istraživanja su pokazala da limun sadrži spojeve ključne za detoksikaciju organizma. Limun je vrlo lako uvrstiti u svakodnevnu prehranu. Možete ga dodati u salatu, običnu vodu, juhu, ribu, meso i povrće.

Kurkuma

Ovaj začin je jedan od najboljih izvora beta karotena koji štiti jetru od slobodnih radikala. Istraživanja su pokazala da kurkumin, glavni aktivni sastojak kurkume, može smanjiti rizik od nastanka niza bolesti, uključujući bolesti jetre.

Saznajte koji su simptomi usporene jetre!

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti