Zbog ovoga ćete još više zavoljeti naranče!

Zbog ovoga ćete još više zavoljeti naranče!

Zbog ovoga ćete još više zavoljeti naranče!
  • Objavljeno: Četvrtak, 26.03.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Naranča jača vaš imunološki sustav i poboljšava raspoloženje. Vjerojatno ne postoji osoba koja ne uživa u ovoj sočnoj i ukusnoj poslastici. Popularne su među sportašima jer vrlo brzo povećavaju razinu energije.

Prevencija raka

Naranča sadrži spojeve za koje je dokazano da pomažu u prevenciji različitih vrsta raka, naročito raka kože, pluća, dojke, želuca i debelog crijeva.

Prevencija bubrežnih bolesti

Svakodnevna konzumacija soka od naranče pomaže u prevenciji bubrežnih bolesti i smanjuje rizik od nastanka bubrežnih kamenaca. Sok pijte u umjerenoj količini jer visok udio šećera može uzrokovati propadanje zubi, a kiselina može oštetiti caklinu.

Prevencija raka jetre

Dva istraživanja znanstvenika iz Japana su pokazala da redovita konzumacija naranče može smanjiti rizik od nastanka raka jetre. Znanstvenici vjeruju da je za to zaslužan visok udio vitamina A.

Regulacija razine kolesterola

S obzirom da naranče sadrže topiva vlakna, redovitom konzumacijom ćete regulirati ukupnu razinu kolesterola u krvi.

Bolje zdravlje srca

Naranče su odličan izvor kalija, minerala koji je potreban za regulaciju srčanog ritma. Kada je razina kalija preniska, povećava se rizik od nastanka nepravilnog srčanog ritma, poznatog i pod nazivom aritmija.

Bolje cjelokupno zdravlje

Naranče su odličan izvor vitamina C koji pomaže u zaštiti i neutralizaciji štete koju uzrokuju slobodni radikali. Slobodni radikali povećavaju rizik od nastanka raka i srčanih bolesti.

Borba protiv virusnih infekcija

Nekoliko istraživanja je pokazalo da polifenoli iz naranče štite od virusnih infekcija, ali i da ubrzavaju ozdravljenje.

Manji rizik od nastanka konstipacije

Naranče su prepune dijetalnih vlakana koje stimuliraju rad probavnog sustava, reguliraju razinu želučane kiseline i pomažu u prevenciji konstipacije.

Bolje zdravlje očiju

Naranče su odličan izvor karotenoida, spojeva koji se u tijelu pretvaraju u vitamin A i pomažu u prevenciji makularne degeneracije.

Regulacija razine krvnog tlaka

Flavonoidi iz naranče pomažu u regulaciji razine krvnog tlaka, a magnezij osigurava održavanje stabilne razine krvnog tlaka na dulje vrijeme.

Zaštita kože

Naranče su pune beta karotena, moćnog antioksidanta koji štiti stanice od slobodnih radikala i na taj način pomaže u prevenciji prijevremenih znakova starenja.

Alkalizacija tijela

Iako su one kisele prije nego što ih probavite, naranče sadrže niz alkalnih minerala koji pomažu u uspostavljanju pH ravnoteže u tijelu. Njihovo djelovanje je slično djelovanju limuna, a limuni su jedna od najboljih dostupnih alkalnih namirnica.

Kupnja i pohrana

Što je naranča veća, to je veća i vjerojatnost da će biti slatka. Kupite naranče koje su čvrste, ali pomalo mekane na dodir. Svježe naranče su svjetlije boje, nisu naborane i teške su za svoju veličinu. Izbjegavajte naranče koje su previše mekane i imaju fleke.

Naranče možete držati na sobnoj temperaturi oko tjedan dana, a oko dva tjedna u hladnjaku. Sok od naranče svakako držite u hladnjaku. Sušenu koricu naranče držite na suhom i tamnom mjestu.

Mjere opreza

Naranče se špricaju sredstvima koja ih štite od insekata. Važno je prije jela naranče dobro oprati hladnom vodom. Organske naranče ne sadrže kemikalije i najbolji su izbor kada želite koristiti koru naranče.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije