Od gaziranih pića može vam puknuti srce!

Od gaziranih pića može vam puknuti srce!

Od gaziranih pića može vam puknuti srce!
  • Objavljeno: Četvrtak, 19.04.2018.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Depositphotos

Kategorija: Zanimljivosti

Redovito gašenje žeđi sa zaslađenim napitcima ne samo da pogoduje dobivanju tjelesne težine, nego povećava šanse za razvoj dijabetesa tipa 2 i metaboličkog sindroma koji povećava rizik od srčanih bolesti.

Metabolički sindrom nastaje kada imate tri ili više sljedećih čimbenika rizika za srčane bolesti: abdominalnu pretilost, visoku razinu triglicerida, smanjenu razinu HDL kolesterola i visoku razinu šećera u krvi koja još uvijek nije dovoljno visoka da se smatra dijabetesom.

Sva istraživanja o bolestima srca u posljednjih 10 godina imala su isti rezultat kada je riječ o povezanost između pića koja sadrže šećer i razvoja metaboličkog sindroma. Još uvijek nije jasno kako ta pića povećavaju vjerojatnost metaboličkog sindroma, no sigurno je da je prekomjerna potrošnja slatkih napitaka povezana s dobitkom na težini, smanjenjem osjetljivosti na inzulin, upalama, abnormalnim kolesterolom i visokim krvnim tlakom.

Zbog ovih 5 razloga trebate zauvijek prestati piti gazirana pića!

Neka istraživanja su pokazala da konzumiranje samo dvije čaše zaslađenog napitka tjedno može biti povezano s povećanim rizikom od metaboličkog sindroma, dijabetesa, bolesti srca i moždanog udara.

Osim toga, pijenje barem jednog šećerom zaslađenog napitka dnevno povezano je s povišenim krvnim tlakom, posebice kod tinejdžera koji su najčešći konzumenti ovakvih vrsta pića.

Jeste li znali da gazirani sokovi mogu uzrokovati rak!

Pića zaslađena šećerom daju znatnu količinu kalorija bez prehrambene koristi, a prekomjerne kalorije, izvan onoga što je normalna potrebna za održavanje aktivnosti, vode do dobitka na tjelesnoj težini.

Kao zamjena za veliku količinu šećera savjetuje se konzumiranje voća, a što se tiče tekućine, voda je svakako najbolji oblik hidracije za sve ljude bez obzira imaju li šećernu bolest ili ne.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Dijabetes i prehrana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti