Ovo ne smijete konzumirati ako imate artritis!

Ovo ne smijete konzumirati ako imate artritis!

Ovo ne smijete konzumirati ako imate artritis!
  • Objavljeno: Subota, 09.07.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Artritis je upalna bolest zglobova koja je karakteristična za osobe starije životne dobi, no posljednjih godina sve više pogađa mlađu populaciju. Ova bolest uzrokuje brojne tegobe i znatno narušava kvalitetu života.

Istraživanja pokazuju da prehrana, odnosno eliminacija određenih vrsta namirnica, može imati veliku ulogu u ublažavanju simptoma artritisa.

Otkrivamo vam koje skupine namirnica biste trebali izbaciti iz prehrane ako bolujete od artritisa.

1. Dodani šećeri

Svaka osoba bi trebala ograničiti unos šećera, a pogotovo osobe koje imaju artritis. Prema istraživanjima, namirnice koje sadrže dodane šećere pogoršavaju simptome artritisa. Osim toga, zaslađena pića mogu značajno povećati rizik za nastanak artritisa.

Dodani šećeri se nalaze u brojnim namirnicama, kao što su slatkiši, kupovni sokovi i gotovi umaci. Istraživanje provedeno na 1.209 osoba u dobi od 20 do 30 godina, pokazalo je da osobe koje su pile zaslađene napitke 5 puta tjedno ili više, su imale 3 puta veći rizik od razvoja artritisa od osoba koje su konzumirale malo ili nimalo zaslađenih pića.

2. Prerađeno i crveno meso

Neka istraživanja su pokazala povezanost crvenog i prerađenog mesa s upalnim procesima, što može pojačati simptome artritisa. Osim toga, visok unos crvenog mesa može predstavljati faktor rizika za upalni artritis.

Suprotno tome, dokazano je da prehrana bez crvenog mesa može ublažiti simptome artritisa.

3. Gluten

Gluten je bjelančevina koja se nalazi u žitaricama kao što su pšenica, raž i ječam. Određena istraživanja povezuju gluten s upalnim procesima i ističu da izbacivanje glutena iz prehrane može ublažiti simptome artritisa.

Osobe s celijakijom imaju veći rizik od razvoja reumatoidnog artritisa, a jednako tako osobe s reumatoidnim artritisom imaju znatno veću prevenciju celijakije od zdravih osoba.

Otkrijte što je sirak – drevna žitarica bez glutena!

4. Prerađena hrana

Prerađena hrana, kao što je fast food, zaslađene žitarice i pekarski proizvodi obično sadrže dodani šećer, rafinirane žitarice, konzervanse tr druge sastojke koji mogu izazvati upalu i pogoršati simptome artritisa.

Istraživanja pokazuju da zapadnjačka prehrana koja se bazira na prerađenoj hrani može povećati rizik od reumatoidnog artritisa i pogoršati cjelokupno zdravlje jer povećava rizik od razvoja drugih bolesti.

5. Alkohol

Alkohol može pogoršati simptome artritisa, stoga oboljele osobe trebaju ograničiti ili u potpunosti isključiti konzumaciju alkohola. Istraživanja su pokazala da konzumacija alkohola može povećati učestalost i ozbiljnost napada gihta, kao i da kronična konzumacija alkohola može biti povezana s povećanim rizikom od artroze.

6. Određena biljna ulja

Prehrana koja sadrži puno omega-6 i malo omega-3 masti može pogoršati simptome artroze i reumatoidnog artritisa. Iako su te masti neophodne za zdravlje, njihova neravnoteža može povećati upalne procese.

Manji unos hrane bogate omega-6 mastima, kao što su biljna ulja, uz veći unos namirnica bogatih omega-3 masnim kiselinama, kao što je masna riba, može pomoći u ublažavanju simptoma artritisa.

7. Previše soli

Znanstvenici ističu da visok unos natrija može biti čimbenik rizika za razvoj autoimunih bolesti kao što je upalni artritis. Oboljeli od artritisa bi trebali izbjegavati konzerviranu hranu, pizzu, određene sireve, prerađeno meso i druge prerađene proizvode.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti