Pandemija nove gripe širi se prebrzo da bi se brojili oboljeli

Pandemija nove gripe širi se prebrzo da bi se brojili oboljeli

Pandemija nove gripe širi se prebrzo da bi se brojili oboljeli
  • Objavljeno: Subota, 18.07.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je priopćila da se pandemija širenja bolesti na veliko područje tj. na više država dosad najbrže širi pa je postalo besmisleno pratiti broj oboljelih.

Ta agencija Ujedinjenih naroda koja je 11. lipnja proglasila pandemiju, izmijenila je obvezu nacionalnih zdravstvenih vlasti i one sad moraju prijavljivati samo skupine teških ili smrtnih slučaja te neobične kliničke uzorke.

"Pandemija gripe 2009. proširila se svijetom dosad neviđenom brzinom. U prošlim pandemijama, virusima gripe trebalo je više od 6 mjeseci da se prošire na područje koje je novi virus Uzročnik zarazne bolesti, manji od bakterije, može se razmnožavati samo u živim stanicama H1N1 pokrio za manje od 6 tjedana", kaže se u priopćenju o svinjskoj gripi, kako se ta bolest najčešće zove.

"Uglavnom se slažemo da je pokušaj registriranja i prijavljivanja svakog slučaja golem gubitak sredstava", kaže glasnogovornik WHO-a Gregory Hartl. Tim se registriranjem ograničava sposobnost zdravstvenih vlasti da istraži teže slučajeve.

Ali, sve zemlje moraju pozorno pratiti neobično grupiranje teških slučajeva i infekcija koje su dovele do smrti oboljeloga, grupiranje respiratornih oboljenja koja zahtijevaju hospitalizaciju, kao i neobjašnjive ili neobične kliničke slike.

WHO više neće objavljivati globalne tablice s brojem potvrđenih slučaja za sve zemlje, a po posljednjim podacima, do 6. srpnja, zabilježeno je 94512 slučajeva od kojih 429 smrtnih. Umjesto toga, WHO će objavljivati podatke o stanju u zemljama u kojima se bolest tek pojavila, a koje moraju prijaviti prvi potvrđeni slučaj. Također, Svjetska zdravstvena organizacija objavljivat će i tjedne podatke i epidemiološke detalje.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Ojačajte imunitet i spriječite prehladu i gripu!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti