Jabuka može oštetiti zube

Jabuka može oštetiti zube

Jabuka može oštetiti zube
  • Objavljeno: Utorak, 18.10.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Osim što su dobrog okusa, jabuke također imaju milijun pozitivnih stvari za zdravlje. Međutim, na temelju najnovijih istraživanja, ako jedete četiri jabuke dnevno, možete oštetiti zube u jednakoj mjeri kao i od gaziranih pića.

Vino i pivo također povećavaju rizik od kvarenja zuba, čak i više od ukiseljenog luka ili naranče.

"Nije bitno samo što jedemo, već i kako to jedemo," portal Health informations prenosi izjavu voditelja istraživanja profesora Davida Bartletta s King's College London Dental Institute-a.

Liječnici tvrde kako su jabuke dobre za zdravlje, no ako ih jedete polako, visoka razina kiselosti može oštetiti zube.

Dok su gazirana pića najčešće povezana s dentalnom erozijom, posebno cola, ona i nisu pokazala neki povećani rizik.

Rezultati naglašavaju kako bi prehrambeni savjeti trebali biti usmjereni na nekoliko vrsta kiselina koje su jače od onih u običnim bezalkoholnim pićima koje se najčešće konzumiraju.

U najnovijem istraživanju, istraživači su tražili odnos između trošenja zuba, a u nekim slučajevima i usne šupljine, te vrste prehrane koju je više od 1.000 muškaraca i žena u dobi od 18 do 30 godina konzumiralo.

Istraživači su tražili oštećenja cakline na površini zuba do dubine od 2 mm, ili do dentina (glavna potporna struktura zubiju ispod cakline) te ih usporedili s načinom prehrane.

Ljudi koji jedu jabuke imaju 3,7 puta veću vjerojatnost da će doživjeti oštećenje dentina, a potrošači gaziranih pića nemaju toliki dodatni rizik.

Voćni sok povećava vjerojatnost oštećenja cakline oko vrha zuba te zubnog mesa za gotovo četiri puta, dok konzumacija piva podiže mogućnost oštećenja dentina za tri puta.

Neke jabuke sadrže količinu kiseline koja je jednaka kao četiri čajne žličice šećera, a koja doprinosi kiselini u ustima.

Dr. Glenys Jones, nutricionistica i istraživačica dodaje: "Jedan prijedlog je da jedete jabuku s kriškom sira ili šalicom mlijeka kako bi neutralizirali kiselinu. Ako pijete vodu odmah nakon jabuke također ćete pomoći eliminirati štetne posljedice."

"Konzumiranje voćnih sokova kroz slamčicu je također način da zaštitite zube. Operite zube prije konzumiranja kisele hrane, ono vam isto može pomoći jer stvara barijeru između hrane i zubi."

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti