Po prvi puta u Hrvatskoj obilježava se Međunarodni dan laboratorijske medicine

Po prvi puta u Hrvatskoj obilježava se Međunarodni dan laboratorijske medicine

Po prvi puta u Hrvatskoj obilježava se Međunarodni dan laboratorijske medicine
  • Objavljeno: Petak, 03.11.2017.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Hrvatsko društvo za medicinsku biokemiju i laboratorijsku medicinu (HDMBLM) po prvi puta u Hrvatskoj obilježava Međunarodni dan laboratorijske medicine (Lab Med Day 2017) 5.11.2017. kako bi se široj javnosti predstavila medicinska biokemija i laboratorijska medicina, struka s dugogodišnjom tradicijom u Hrvatskoj, ali i u drugim europskim zemljama. Međunarodni dan laboratorijske medicine temelji se na tradiciji započetoj u Velikoj Britaniji iz koje se proširio po čitavom svijetu. Istraživanja pokazuju da se približno 70% liječničkih odluka temelji na rezultatima laboratorijskih pretraga, a laboratorijskom dijagnostikom se bave visokoobrazovani stručnjaci koji su najčešće nevidljivi javnosti, stoga je ovakva inicijativa mogućnost da laboratoriji otvore svoja vrata građanstvu i predstave im svoj rad.

Medicinska biokemija, odnosno laboratorijska medicina obuhvaća analizu biološkog materijala, poput krvi, mokraće i ostalih fizioloških uzoraka ispitanika, u svrhu razumijevanja i prosudbe ljudskog zdravlja i bolesti. Iako se čini da je medicinska biokemija mlada znanstvena disciplina, ona ima korjene stare gotovo kao i medicina. Naime, još je Hipokrat shvatio značajnost pregleda izgleda mokraće i povezao ga s nekim bolestima. Intenzivni razvoj medicinske biokemije događa se između dva svjetska rata, a medicinsko-biokemijski laboratoriji tada postaju sastavnim dijelom gotovo svake zdravstvene ustanove. Razvoj medicinske biokemije u Hrvatskoj tekao je usporedno s razvojem te struke u svijetu te je danas razina medicinske biokemije kao samostalne struke usporediva s dometima struke u Europi i ostatku razvijenoga svijeta.

Hrvatsko društvo za medicinsku biokemiju i laboratorijsku medicinu (HDMBLM) osnovano je 1953. godine. Neprofitna je i dobrovoljna udruga kako magistara medicinske biokemije, specijalista, doktora znanosti, docenata i profesora tako i drugih sveučilišno obrazovanih zdravstvenih djelatnika u medicinskoj biokemiji i laboratorijskoj medicini. Danas članstvo obuhvaća preko 750 članova uključenih u zdravstveni sustav, istraživanje, obrazovanje ili trgovinu. HDMBLM je punopravni član Međunarodnog udruženja za kliničku kemiju (IFCC) i Europskog udruženja za kliničku kemiju i laboratorijsku medicinu (EFLM). Glavne aktivnosti Društva su edukacija, istraživanje, razvoj i unaprijeđenje struke kroz organizaciju stručnih skupova, edukacijske programe i poslijediplomsku nastavu. Društvo potiče usavršavanje svojih članova, promovira doprinose laboratorijske medicine zdravstvu, surađuje s dijagnostičkom industrijom, mnogim vladinim i ne-vladinim organizacijama s ciljem poboljšanja skrbi za pacijenta, te promovira profesionalne i kliničke aspekte laboratorijske medicine. HDMBLM izdaje i znanstveni časopis Biochemia Medica koji je jedan od najboljih svjetskih časopisa u svojoj kategoriji te redovito provodi i vanjsku procjenu kvalitete rada svih medicinsko-biokemijskih laboratorija u Republici Hrvatskoj.

Prvi hrvatski Lab Med Day 2017 osmišljen je kao niz promotivnih akcija koje će se održati diljem Republike Hrvatske, u manjim i većim hrvatskim gradovima – od Vukovara do Dubrovnika u kojima će laboratoriji otvoriti svoja vrata i prikazati djelić svoga rada. Nadalje, u lokalnim knjižnicama/vrtićima/gradskim prostorima će laboratorijsko osoblje održati niz predavanja i radionica koje su predviđene i prilagođene za različite dobne skupine (od vrtićke pa do treće životne dobi). Naglasak prvog Lab Med Day-a je na upoznavanju korisnika laboratorijskih usluga s načinom pripreme za laboratorijske testove. Kroz niz predavanja u Bjelovaru, Đakovu, Rijeci, Splitu, Varaždinu, Vukovaru i Zagrebu će se građani moći upoznati s još neobjavljenim preporukama Društva o pripremi za izvođenje laboratorijskih pretraga i riješiti vječne dileme poput: Da li je potrebno biti natašte prije vađenja krvi? Zašto se krv vadi samo ujutro? Kako prikupiti uzorak 24-satne mokraće? i sl.

Popis aktivnosti, kao i detaljniji opis predavanja i radionica može se pronaći na mrežnim stranicama HDMBLM (www.hdmblm.hr/) i na Facebook stranicama Međunarodnog dana laboratorijske medicine (www.facebook.com/HDMBLMLabday/).

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti