Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Po prvi puta u Hrvatskoj obilježava se Međunarodni dan laboratorijske medicine

Po prvi puta u Hrvatskoj obilježava se Međunarodni dan laboratorijske medicine

Po prvi puta u Hrvatskoj obilježava se Međunarodni dan laboratorijske medicine
  • Objavljeno: Petak, 03.11.2017.
  • Broj pregleda: 349
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Hrvatsko društvo za medicinsku biokemiju i laboratorijsku medicinu (HDMBLM) po prvi puta u Hrvatskoj obilježava Međunarodni dan laboratorijske medicine (Lab Med Day 2017) 5.11.2017. kako bi se široj javnosti predstavila medicinska biokemija i laboratorijska medicina, struka s dugogodišnjom tradicijom u Hrvatskoj, ali i u drugim europskim zemljama. Međunarodni dan laboratorijske medicine temelji se na tradiciji započetoj u Velikoj Britaniji iz koje se proširio po čitavom svijetu. Istraživanja pokazuju da se približno 70% liječničkih odluka temelji na rezultatima laboratorijskih pretraga, a laboratorijskom dijagnostikom se bave visokoobrazovani stručnjaci koji su najčešće nevidljivi javnosti, stoga je ovakva inicijativa mogućnost da laboratoriji otvore svoja vrata građanstvu i predstave im svoj rad.

Medicinska biokemija, odnosno laboratorijska medicina obuhvaća analizu biološkog materijala, poput krvi, mokraće i ostalih fizioloških uzoraka ispitanika, u svrhu razumijevanja i prosudbe ljudskog zdravlja i bolesti. Iako se čini da je medicinska biokemija mlada znanstvena disciplina, ona ima korjene stare gotovo kao i medicina. Naime, još je Hipokrat shvatio značajnost pregleda izgleda mokraće i povezao ga s nekim bolestima. Intenzivni razvoj medicinske biokemije događa se između dva svjetska rata, a medicinsko-biokemijski laboratoriji tada postaju sastavnim dijelom gotovo svake zdravstvene ustanove. Razvoj medicinske biokemije u Hrvatskoj tekao je usporedno s razvojem te struke u svijetu te je danas razina medicinske biokemije kao samostalne struke usporediva s dometima struke u Europi i ostatku razvijenoga svijeta.

Hrvatsko društvo za medicinsku biokemiju i laboratorijsku medicinu (HDMBLM) osnovano je 1953. godine. Neprofitna je i dobrovoljna udruga kako magistara medicinske biokemije, specijalista, doktora znanosti, docenata i profesora tako i drugih sveučilišno obrazovanih zdravstvenih djelatnika u medicinskoj biokemiji i laboratorijskoj medicini. Danas članstvo obuhvaća preko 750 članova uključenih u zdravstveni sustav, istraživanje, obrazovanje ili trgovinu. HDMBLM je punopravni član Međunarodnog udruženja za kliničku kemiju (IFCC) i Europskog udruženja za kliničku kemiju i laboratorijsku medicinu (EFLM). Glavne aktivnosti Društva su edukacija, istraživanje, razvoj i unaprijeđenje struke kroz organizaciju stručnih skupova, edukacijske programe i poslijediplomsku nastavu. Društvo potiče usavršavanje svojih članova, promovira doprinose laboratorijske medicine zdravstvu, surađuje s dijagnostičkom industrijom, mnogim vladinim i ne-vladinim organizacijama s ciljem poboljšanja skrbi za pacijenta, te promovira profesionalne i kliničke aspekte laboratorijske medicine. HDMBLM izdaje i znanstveni časopis Biochemia Medica koji je jedan od najboljih svjetskih časopisa u svojoj kategoriji te redovito provodi i vanjsku procjenu kvalitete rada svih medicinsko-biokemijskih laboratorija u Republici Hrvatskoj.

Prvi hrvatski Lab Med Day 2017 osmišljen je kao niz promotivnih akcija koje će se održati diljem Republike Hrvatske, u manjim i većim hrvatskim gradovima – od Vukovara do Dubrovnika u kojima će laboratoriji otvoriti svoja vrata i prikazati djelić svoga rada. Nadalje, u lokalnim knjižnicama/vrtićima/gradskim prostorima će laboratorijsko osoblje održati niz predavanja i radionica koje su predviđene i prilagođene za različite dobne skupine (od vrtićke pa do treće životne dobi). Naglasak prvog Lab Med Day-a je na upoznavanju korisnika laboratorijskih usluga s načinom pripreme za laboratorijske testove. Kroz niz predavanja u Bjelovaru, Đakovu, Rijeci, Splitu, Varaždinu, Vukovaru i Zagrebu će se građani moći upoznati s još neobjavljenim preporukama Društva o pripremi za izvođenje laboratorijskih pretraga i riješiti vječne dileme poput: Da li je potrebno biti natašte prije vađenja krvi? Zašto se krv vadi samo ujutro? Kako prikupiti uzorak 24-satne mokraće? i sl.

Popis aktivnosti, kao i detaljniji opis predavanja i radionica može se pronaći na mrežnim stranicama HDMBLM (www.hdmblm.hr/) i na Facebook stranicama Međunarodnog dana laboratorijske medicine (www.facebook.com/HDMBLMLabday/).

Komentari

Najčitanije zanimljivosti