Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Movember – mjesec borbe protiv raka prostate

Movember – mjesec borbe protiv raka prostate

Movember – mjesec borbe protiv raka prostate
  • Objavljeno: Subota, 04.11.2017.
  • Broj pregleda: 417
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Nakon listopada, mjeseca borbe žena protiv raka dojke, kročili smo u studeni pružajući podršku muškarcima oboljelim od raka prostate. Popularno nazvan „Movember“, studeni je mjesec u kojem ističemo važnost samopregleda i prevencije raka prostate od kojeg najčešće obolijevaju muškarci iznad 50. godine. Zaklada Movember ima jedan jedini cilj, a to je zaustaviti prijevremenu smrt mladih muškaraca. Naziv Movember, nastao je kombinacijom engleskog naziva za studeni (november) i brkove (moustache), radi čega su brkovi ovog mjeseca posebno u modi.

Provjerite upozoravajuće znakove raka prostate!

Što je rak prostate?

Prostata je žlijezda veličine oraha, smještena u blizini mokraćnog mjehura. Njezina temeljna funkcija je plodnost. Rak prostate je maligni oblik tumora. Ovo je spororastući tumor, no postoje i iznimke, radi čega se najviše ističe važnost pregleda. Kao i ostali oblici malignih tumora, rak prostate se može proširiti na ostale organe. Rak prostate najčešće metastazira na kosti, pluća i jetru.

Uzroci i simptomi raka prostate

Uzroci raka prostate su i dalje nepoznati, no znamo da na njegov razvoj mogu utjecati dob, genetika, vanjski toksični utjecaji i hormonalni poremećaji.

Rak prostate je, na početku, teško uočiti jer uglavnom ne izaziva nikakve simptome. Muškarci ga najčešće otkriju nakon što napipaju kvržicu na prostati. U uznapredovaloj fazi se može dogoditi da rak pritisne mokraćnu cijev, što onemogućava mokrenje. Također se mogu pojaviti i isprekidani mlaz kod mokrenja, stalan osjećaj da morate mokriti ili da ne možete izmokriti do kraja ili odgođen početak mokrenja.

Pregled prostate je izuzetno važan u prevenciji raka prostate. Sastoji se od palpacije prostate, ultrazvuka mjehura i pregleda.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti