Movember – mjesec borbe protiv raka prostate

Movember – mjesec borbe protiv raka prostate

Movember – mjesec borbe protiv raka prostate
  • Objavljeno: Subota, 04.11.2017.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Nakon listopada, mjeseca borbe žena protiv raka dojke, kročili smo u studeni pružajući podršku muškarcima oboljelim od raka prostate. Popularno nazvan „Movember“, studeni je mjesec u kojem ističemo važnost samopregleda i prevencije raka prostate od kojeg najčešće obolijevaju muškarci iznad 50. godine. Zaklada Movember ima jedan jedini cilj, a to je zaustaviti prijevremenu smrt mladih muškaraca. Naziv Movember, nastao je kombinacijom engleskog naziva za studeni (november) i brkove (moustache), radi čega su brkovi ovog mjeseca posebno u modi.

Provjerite upozoravajuće znakove raka prostate!

Što je rak prostate?

Prostata je žlijezda veličine oraha, smještena u blizini mokraćnog mjehura. Njezina temeljna funkcija je plodnost. Rak prostate je maligni oblik tumora. Ovo je spororastući tumor, no postoje i iznimke, radi čega se najviše ističe važnost pregleda. Kao i ostali oblici malignih tumora, rak prostate se može proširiti na ostale organe. Rak prostate najčešće metastazira na kosti, pluća i jetru.

Uzroci i simptomi raka prostate

Uzroci raka prostate su i dalje nepoznati, no znamo da na njegov razvoj mogu utjecati dob, genetika, vanjski toksični utjecaji i hormonalni poremećaji.

Rak prostate je, na početku, teško uočiti jer uglavnom ne izaziva nikakve simptome. Muškarci ga najčešće otkriju nakon što napipaju kvržicu na prostati. U uznapredovaloj fazi se može dogoditi da rak pritisne mokraćnu cijev, što onemogućava mokrenje. Također se mogu pojaviti i isprekidani mlaz kod mokrenja, stalan osjećaj da morate mokriti ili da ne možete izmokriti do kraja ili odgođen početak mokrenja.

Pregled prostate je izuzetno važan u prevenciji raka prostate. Sastoji se od palpacije prostate, ultrazvuka mjehura i pregleda.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti