Pojeftinit će lijekovi

Pojeftinit će lijekovi

Pojeftinit će lijekovi
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 08.02.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Farmaceuti s nestrpljenjem čekaju objavu Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje o novim referentnim cijenama lijekova, jer se boje da će im 'kresanje' cijena ugroziti poslovanje na domaćem tržištu te da bi ono moglo značiti ukidanje nekih lijekova koje se više neće isplatiti proizvoditi.

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje će za koji dan objaviti nove referentne cijene lijekova, kojima će dodatno sniziti cijene lijekova na osnovnoj listi. Prema tvrdnjama nekih izvora iz farmaceutske branše, maksimalna cijena originalnih lijekova koji mogu doći na osnovnu listu past će za deset posto, dok će generički lijekovi morati pojeftiniti za gotovo 35 posto.

Neslužbeno se procjenjuje da će država u ovoj godini tako uštedjeti oko 370 milijuna kuna, što je otprilike deset posto proračuna za lijekove, piše Poslovni dnevnik. Ipak, proizvođači koji će morati 'platiti' uštedu upozoravaju da će im drastično kresanje cijena ozbiljno ugroziti poslovanje na domaćem tržištu, te da bi ono moglo značiti ukidanje nekih lijekova koje se više neće isplatiti proizvoditi. Pribojavaju se i da će znatan broj lijekova prijeći na dopunsku listu.

U HZZO-u su potvrdili da će se smanjiti referentne cijene, no poručuju da nema nikakve prijetnje za opskrbu domaćeg tržišta svim potrebnim lijekovima. "Svake godine proizvođači lijekova ponavljaju istu priču i dižu se na stražnje noge radi zaštite svog profita. Ovo nije najdrastičnije rezanje cijena lijekova i, nažalost, ne mislim da ćemo na tome uštedjeti toliko koliko se priča. Također ne očekujemo da će se mnogo lijekova zbog novih cijena preseliti na dopunsku listu, odnosno garantiram da će na osnovnoj listi ostati bar po jedan lijek za svaku indikaciju", kazao je direktor HZZO-a Tihomir Strizrep.

Strizirep smatra da će Hrvatska i u 2010. godini imati kvalitetnu opskrbu lijekovima bez ikakve doplate. Podsjeća da je u 2010. proračun za lijekove za 100 milijuna kuna veći nego lanjski u iznosu od 3,1 milijardu kuna, jer se lani iz proračuna od 3,3 milijarde kuna plaćala ljekarnička usluga u iznosu od 300 milijuna kuna.

"Ovih će dana, prema našim saznanjima, HZZO raspisati javni natječaj za ponuđače po terapijskim skupinama. Tek kad budu objavljeni rezultati natječaja, moći ćemo sa sigurnošću reći kojim smo preparatima ostali na osnovnoj, a kojima idemo na dopunsku listu HZZO-a. Tada ćemo moći komentirati i financijske učinke na Belupo. No, budu li neki preparati, a sada ih već imamo dvadesetak koji su na granici rentabilnosti proizvodnje, iskazali negativnu kalkulaciju, morat ćemo ih, nažalost, prestati proizvoditi", kazali su u Belupu za Poslovni dnevnik.

 

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti