Popodnevna kava kvari san

Popodnevna kava kvari san

Popodnevna kava kvari san
  • Objavljeno: Nedjelja, 17.11.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Novo istraživanje, objavljeno u časopisu Clinical Sleep Medicine, otkriva da popodnevna kava može u velikoj mjeri narušiti kvalitetu sna.

Rezultati istraživanja su pokazali da konzumiranje kave najmanje 6 sati prije spavanja značajno narušava san.

Ispijanje velike šalice kave u popodnevnim satima je navika velikog broja ljudi, izjavio je voditelj istraživanja prof. Christopher Drake i dodao kako "bilo bi bolje u popodnevnim satima piti veću količinu vode ili prošetati."

U novom istraživanju je sudjelovalo 12 zdravih osobe bez poremećaja sa spavanjem. Oni su se tijekom istraživanja trebali pridržavati već usvojenih navika spavanja, odnosno, ništa nisu trebali mijenjati.

Svaki sudionik ne popio 3 suplementa kofeina dnevno, i to u 3 intervala: 6 sati prije spavanja, 3 sata prije spavanja i neposredno prije spavanja.

Jedna pilula je sadržavala oko 400 miligrama kofeina, što je jednako dvjema ili trima šalicama kave, a ostale 2 pilule su bile bez kofeina, odnosno placebo. Također, znanstvenici su svaka četiri dana sudionicima davali samo placebo.

Rezultati su pokazali da su sudionici, bez obzira na vrijeme uzimanja kofeina, svake noći bili uskraćeni za 1 sat sna, čak i onda kada su kofein uzimali 6 sati prije odlaska u krevet.

Znanstvenici ističu da kavu ne bismo trebali konzumirati najmanje 12 sati prije spavanja jer su prethodna istraživanja da kofein može djelovati i do 12 sati, ovisno o tome koliko je osoba naviknuta na kofein.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti