Posadite ove biljke i riješite se komaraca - zauvijek!

Posadite ove biljke i riješite se komaraca - zauvijek!

Posadite ove biljke i riješite se komaraca - zauvijek!
  • Objavljeno: Subota, 02.07.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Depositphotos

Kategorija: Zanimljivosti

Komarci nisu samo dosadne zujalice čiji ubod na koži uzrokuje neugodan svrbež, već i prijenosnici ozbiljnih, čak i smrtonosnih bolesti kao što su malarija, virus Zapadnog Nila, Zika virus, denga groznica...

Komarce privlači ugljikov dioksid kojeg izdišemo, stoga se najčešće zadržavaju na području glave. Srećom, postoje biljke čiji ih miris odbija, a neke od njih možemo posaditi u svom vrtu, na balkonu ili na prozoru!

Lavanda

Ugodni miris lavande, komarcima je izrazito odbojan. Lavanda također ima antigljivična i antiseptička svojstva. Možete ju posaditi u vrtu ili u teglice smještene pokraj vrata i prozora. Za još bolju zaštitu od komaraca, protrljajte cvjetove lavande kako biste oslobodili njezina ulja.

Otkrivamo biljke koje čiste zrak od štetnih kemikalija i duhanskog dima!

Neven

Cvijet nevena luči tiofen, spoj koji odbija insekte. Osim komaraca, neven učinkovito odbija uši i slične nametnike.

Pelargonije

Ova atraktivna ukrasna biljka sprječava invaziju komaraca, ali i drugih štetnika. Pelargonije vole toplinu i sunce, ali mogu se uzgajati i na sjenovitim područjima.

Ružmarin

Aromatični ružmarin se uglavnom koristi za oplemenjivanje jela, ali i kao zaštita od komaraca i moljaca. Ako radite zabavu na otvorenom, na primjer uz roštilj, ubacite grančice ružmarina u vatru. Proizvedeni dim će uspješno otjerati komarce!

Metvica

Istraživanja pokazuju da komarci nisu ljubitelji metvice. Posadite ju uz prozor i povremeno protrljajte listove, kako biste oslobodili njezina ulja i pojačali djelovanje.

Bosiljak

Rad intenzivnog mirisa ove biljke, komarci će vas zaobići u širokom luku. Neka istraživanja pokazuju da bosiljak može biti čak i otrovan za komarce!

Ako koristite neko prirodno sredstvo za odbijanje komaraca, podijelite iskustvo u komentarima na Facebooku!

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti