Pospješuje li zeleni čaj pamćenje?

Pospješuje li zeleni čaj pamćenje?

Pospješuje li zeleni čaj pamćenje?
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 14.04.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Dosadašnja istraživanja su pokazala da zeleni čaj ima brojne prednosti za zdravlje. Smanjuje rizik od nastanka raka, srčanih bolesti, srčanog udara i dijabetesa tipa 2. Novo istraživanje otkriva da pospješuje kognitivne funkcije.

Znanstvenici iz Švicarske ističu da bi zeleni čaj mogao biti učinkovit kao terapija za kognitivne poteškoće i ublažavanje simptoma poremećaja s pamćenjem, kao što je demencija.

Pripremite smoothie od zelenog čaja i đumbira!

U istraživanju je sudjelovalo 12 mladih i zdravih muškaraca. Jedna grupa sudionika je svakodnevno uzimala 27.5 grama ekstrakta zelenog čaja, a druga grupa je uzimala placebo. Potom su sudionici rješavali niz različitih zadataka za testiranje pamćenja. Tijekom tih aktivnosti, znanstvenici su proučavali rad mozga putem magnetske rezonance.

Rezultati su pokazali da je zeleni čaj pospješio povezanost parijetalnog režnja i frontalnog korteksa. Bolja povezanost ovih dijelova mozga je rezultirala boljim rezultatima testova, prenosi MedicalNewsToday.

S obzirom da zeleni čaj pospješuje povezanost parijetalnog režnja i frontalnog korteksa, znanstvenici smatraju da bi se svakako isplatilo proučiti kako zeleni čaj djeluje na probleme s pamćenjem, kao što je demencija.

Provjerite zašto trebamo piti zeleni čaj!

Znanstvenici ističu da su rezultati istraživanja preliminarni i da je potrebno provesti ocjenjivanje od strane vanjskih stručnih suradnika.

S obzirom da je istraživanje bilo rađeno na poprilično malom broju sudionika, ne može se sa sigurnošću utvrditi da su rezultati vjerodostojni.

No, znanstvenici također predlažu da zeleni čaj konzumirate što češće jer je dokazano da pozitivno djeluje na cjelokupno zdravlje, a možda primijetite i bolju koncentriranost i uspješnije rješavanje zadataka.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti