Prekomjeran unos masti povećava rizik od nastanka raka dojke

Prekomjeran unos masti povećava rizik od nastanka raka dojke

Prekomjeran unos masti povećava rizik od nastanka raka dojke
  • Objavljeno: Utorak, 15.04.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Novo istraživanje, objavljeno u časopisu Journal of the National Cancer Institute, otkriva da prehrana koja se sastoji od visokog udjela masti značajno povećava rizik od nastanka raka dojke.

U istraživanju je sudjelovalo više od 337000 žena iz 10 Europskih zemalja. Znanstvenici su u razdoblju od 11.5 godina pratili njihovo cjelokupno zdravstveno stanje i životne navike, uključujući i prehrambene navike.

Ova prehrana smanjuje rizik od nastanka raka dojke za skoro 70%!

Masti povećavaju razinu estrogena u tijelu, a povišena razina estrogena povećava rizik od nastanka raka dojke.

Prehrana, s povišenim udjelom zasićenih masti, povećava rizik od nastanka raka dojke uzrokovanog hormonalnim poremećajima, prenosi Prevention.

Postoje različite vrste raka dojke i samim time različiti uzročnici raka dojke, a hormonalna neravnoteža je jedan od njih. Važno je napomenuti da se sve vrste raka dojke mogu uspješno izliječiti ako se otkriju u najranijoj fazi.

Već je pokazano da neadekvatna prehrana povećava rizik od nastanka hormonalne neravnoteže. Potrebno je jesti raznoliko, što manje zasićenih masti i jednostavnih ugljikohidrata.

"Potrebno je detaljnije proučiti kako točno mast djeluje na razinu estrogena i progesterona", izjavila je voditeljica istraživanja prof. Sabina Sieri.

Ako primijetite ove promjene na dojkama, odmah otiđite liječniku!

Od ukupnog preporučenog dnevnog unosa kalorija, od 20 do 35% trebamo unositi putem masti. Sve više od toga je previše i povećava rizik od nastanka raznih bolesti. Čak i ako uvijek unosite nezasićene masti, nemojte prelaziti ovu gornju granicu preporučenog dnevnog unosa.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti