Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Kava za prevenciju raka jetre

Kava za prevenciju raka jetre

Kava za prevenciju raka jetre
  • Objavljeno: Subota, 12.04.2014.
  • Broj pregleda: 466
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Novo istraživanje američkih znanstvenika otkriva da osobe, koje dnevno popiju barem 1 šalicu kave, imaju manji rizik od nastanka raka jetre, u odnosu na osobe, koje kavu konzumiraju rijetko ili nikako.

Poboljšajte zdravlje jetre!

Istraživanje je započelo 1990. godine. Znanstvenici su ispitali gotovo 180000 odraslih osoba, različitog rasnog i etničkog porijekla, o učestalosti konzumiranja kave i ostalim životnim navikama. Tijekom istraživanja je 498 ljudi oboljelo od raka jetre.

Osobe, koje su svakodnevno konzumirale 1 do 3 šalice kave, su imale za 29% manji rizik od nastanka raka jetre, u usporedbi s osobama koje su tjedno pile 6 ili manje palica kave.

Što su sudionici više kave pili, to je rizik od nastanka raka jetre bio manji. Naime, oni koji su pili više od 4 šalice kave dnevno, su imali za 42% manji rizik od nastanka raka jetre.

Najzanimljivije od svega jest, ističu znanstvenici, činjenica da je rizik od nastanka raka jetre ostao smanjen čak i kod sudionika koji su patili od stanja za koje je poznato da povećavaju rizik od nastanka raka jetre, kao što su pretilost, pušenje, prekomjerna konzumacija alkohola i dijabetes.

Ovo nije prvo istraživanje koje je otkriva da kava ima pozitivan utjecaj na zdravlje jetre, prenosi Prevention.

Pripremite napitke koji ispiru masti iz tijela i potiču rad jetre!

Prethodna istraživanja su pokazala da kava može smanjiti rizik od nastanka raka debelog crijeva, prostate, štitnjače i mjehura.

No, znanstvenici još uvijek ne znaju koji sastojci iz kave pospješuju zdravlje i funkciju jetre, ali znaju da kava sadrži gotovo 100 aktivnih spojeva, uključujući antioksidante, polifenole i kofein.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti