Kava za prevenciju raka jetre

Kava za prevenciju raka jetre

Kava za prevenciju raka jetre
  • Objavljeno: Subota, 12.04.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Novo istraživanje američkih znanstvenika otkriva da osobe, koje dnevno popiju barem 1 šalicu kave, imaju manji rizik od nastanka raka jetre, u odnosu na osobe, koje kavu konzumiraju rijetko ili nikako.

Poboljšajte zdravlje jetre!

Istraživanje je započelo 1990. godine. Znanstvenici su ispitali gotovo 180000 odraslih osoba, različitog rasnog i etničkog porijekla, o učestalosti konzumiranja kave i ostalim životnim navikama. Tijekom istraživanja je 498 ljudi oboljelo od raka jetre.

Osobe, koje su svakodnevno konzumirale 1 do 3 šalice kave, su imale za 29% manji rizik od nastanka raka jetre, u usporedbi s osobama koje su tjedno pile 6 ili manje palica kave.

Što su sudionici više kave pili, to je rizik od nastanka raka jetre bio manji. Naime, oni koji su pili više od 4 šalice kave dnevno, su imali za 42% manji rizik od nastanka raka jetre.

Najzanimljivije od svega jest, ističu znanstvenici, činjenica da je rizik od nastanka raka jetre ostao smanjen čak i kod sudionika koji su patili od stanja za koje je poznato da povećavaju rizik od nastanka raka jetre, kao što su pretilost, pušenje, prekomjerna konzumacija alkohola i dijabetes.

Ovo nije prvo istraživanje koje je otkriva da kava ima pozitivan utjecaj na zdravlje jetre, prenosi Prevention.

Pripremite napitke koji ispiru masti iz tijela i potiču rad jetre!

Prethodna istraživanja su pokazala da kava može smanjiti rizik od nastanka raka debelog crijeva, prostate, štitnjače i mjehura.

No, znanstvenici još uvijek ne znaju koji sastojci iz kave pospješuju zdravlje i funkciju jetre, ali znaju da kava sadrži gotovo 100 aktivnih spojeva, uključujući antioksidante, polifenole i kofein.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti