Prehrana stanice

Prehrana stanice

Prehrana stanice
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 19.01.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Istraživači iz Belgije su otkrili važan novi način na koji stanice lokaliziraju nutrijente. Novi mehanizam je sličan mehanizmu kojim stanice primaju poruke od hormona, objavljeno je na Ivanhoe novostima.

Svaki živi organizam je sastavljen od stanica koje komunicraju međusobno jedna s drugom i s vanjskim svijetom. Na primjer, receptori na koži upućuju na bol ili pritisak i prenose informacije stanicama unutar tijela koje mogu na to prozivesti reakciju. Stanice također transportiraju proteine koji prenose nutrijente u unutrašnjost stanice, gdje se koriste. Dodatno tome, transreceptori mogu simultano osjećati i transportirati hranu.

Novi istraživači na VIB u Belgiji su prvi put pokazali kako transreceptori zapravo rade. Nazvani i Gap1, transreceptorski transport prenosi aminokiseline u unutrašnjost stanice i uz to signalizira da je hrana prisutna. On koristi isto mjesto za prepoznavanje hrane koje koristi i za prijenos hrane.

Stručnjaci kažu da je ova nova informacija vitalna za razvoj lijekova jer se oko polovice njih prenose u stanicu putem receptora. Studija je objavljena u «VIB and Katholieke Universiteit Leuven press release».

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

 

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti