Moždane stanice za učenje

Moždane stanice za učenje

Moždane stanice za učenje
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 19.01.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Zahvaljujući novoj slikovnoj tehnologiji, znanastvenici su u mogućnosti da vide neurone koji su kritični u tome kako ljudi i životinje uče iz iskustva, objavljeno je na Ivanhoe novostima.

Istraživači s University of Washington (UW) su koirstili novu slikovnu tehniku za promatranje mozgova štakora koji su bili podvrgnuti kondicioniranom treniranju averzije ukusa. Bili su u mogućnosti vizualizirati pojedine neurone koji su se bili aktivirani kao rezultat eksperimenta.

Prije više od stoljeća, Ruski psiholog Ivan Pavlov je kondicionirao svog psa da slini kada čuje ton povezan s primanjem hrane. Asocijativno, ili Pavlovljeno, kondicioniranje je fundamentalni oblik učenja kod sisavaca, i znanstvenici ga često koriste za proučavanje plastičnosti, ili kako se krugovi u mozgu mogu promijeniti kao rezultat iskustva, prema Ilene Bernstein, UW profesor psihologije i stariji autor studije.

UW istraživači su rasporedili štakore za treniranje kondicioniranja averzije ukusa. Averzije ukusa su evoluirale u mnogih životinja kako bi im navedeno pomoglo u izbjegavanju tokstičnih tvari, rekli su istraživači. 

Za potrebe ove studije, žednim štakorima je bilo dozvoljeno piti otopinu saharina tijekom 5 minuta. Nakon 25 minuta, dobili su injekciju litij klorida, koja je uzrokovala mučninu i potom nakon 5 minuta su bili ubijeni. Znanstvenici su potom pregledali rezove štakorskih mozgova pod mikroskopom.

Istraživači su bili u mogućnosti direktno promatrati konvergentne neurone za koje se sumnja da sudjeluju u procesu učenja. Pronašli su da su neki neuroni bili aktivirani saharinom – kondicioniranim stimulusom – a drugi su bili aktivirani litij kloridom – nekondicioniranim stimulus. 

Također, mali broj neruona je bio stimuliran s oba stimulansa.
Kada su znanstvenici obrnuli red stimulansa, procedura za koju je poznato da je neučinkovita u stvaranju učenja, konvergentni neuroni nisu bili aktivirani, iako su životinje bile izložene indentičnim stimulusima, prema studiji koja je objavljenja on line u časopisu «Proceedings of the National Academy of Science.»

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti