Prehrana i pojava dijabetesa

Prehrana i pojava dijabetesa

Prehrana i pojava dijabetesa
  • Objavljeno: Srijeda, 01.10.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Perehrana bogata cjelovitim žitaricama, voće i povrćem uz niski udjel masnoća mogu pomoći ljudima u snižavanju rizika za pojavu tipa 2 dijebetesa, bez obzira na rasu i etničku pripadnost, opisano je u novoj studiji.

No s druge strane, istraživači su pronašli da prehrana bogata crvenim mesom, mliječnim proizvodima s visokim udjelom masnoća i rafiniranih proizvoda od žitarica mogu povisiti izglede za razvoj dijabetesa.

Dijabetes tipa 2 povezan je s debljinom i poznato je da održavanje zdrave tjelesne mase putem dijete i vježbanja smanjuje rizik od razvoja te bolesti. Postoje također dokazi da prehrana utječe na rizik od pojave dijabetesa i neovisno o tjelesnoj masi.

Novi rezultati, koji su objavljeni u rujanskom izdanju medicinskog časopisa Journal of Diabetes Care, ističu važnost cijelokupne prehrane više nego usmjeravanje na određenu hranu ili skupine namirnica koje mogu biti korisne.

Opisali su također da je zdrava prehrano jednako učinkovita kod svih rasa i etničkih skupina koje su posebno izložene riziku od pojave dijabetesa tipa 2. Istraživači, na čelu s dr. Jennifer A. Nettleton s University of Texas Health Sciences Center, Houston, temeljili su rezultate na 5 011 odraslih u Sjedinjenim Američkim Državama koji su sudjelovali u dugoročnoj studiji o zdravlju srca. Studija je uključivala bijelce, hispano, crnce i kineske Amerikance, muškarce i žene u dobi između 45 i 84 godine.

Istraživači su pronašli da su ljudi čija je prehrana sadržavala najviše cjelovitih žitarica, voća, orašastih plodova, nisko masnih mliječnih proizvoda i povrća osobito zelenog povrća imali 15% manje izglede da razviju dijabetes tipa 2 tijekom 5 godina u usporedbi s onima koji su jeli najmanje količine tih namirnica.

Suprotno tome, odrasle osobe koje su jele prehranu s puno crvenog mesa, visoko masne mliječne prozivode, rafinirane žitarice kao bijeli kruh, uz mahunarke i rajčicu, imale su povišen rizik za do 18% kao skupina.

Grahorice i rajčice su hrana bogata nutrijentima, istaknuo je Nettletonin tim, i njihova povezanost s dijabetesom vjerojatno ističe činjenicu da ih mnogi pojedinci jedu kao dio manje zdrave prehrane, one koja uključuje na primjer pizzu i tacose.

Ti rezultati, zaključili su istraživači, ističu važnog kolektivnog utjecaja više skupina namirnica u razvoj dijabetesa tipa 2., objavljeno je na stranicama Reuters Healtha.

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti