Iskoristite sunce za proizvodnju vitamina D!

Iskoristite sunce za proizvodnju vitamina D!

Iskoristite sunce za proizvodnju vitamina D!
  • Objavljeno: Četvrtak, 11.08.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zdravlje kože

Vitamin D igra važnu ulogu u našem organizmu. Jedan je od važnih izvora energije i regulira naše raspoloženje. Pomaže kostima, srcu, živcima, koži i zubima. Vitamin D poboljšava zdravlje štitnjače koja održava razinu energije, zdravu tjelesnu težinu i potiče rad metabolizma.

Kada smo na suncu, tijelo samo stvara vitamin D. Sunce je najveći izvor vitamina D. Ljudima svjetlije puti je dovoljno 5 do 10 minuta na suncu samo nekoliko puta tjedno.

Kratka izlaganja suncu bez zaštite, ali u vremenskim razmacima, su u pravilu sasvim dovoljna za većinu ljudi da njihova tijela proizvedu dovoljnu količinu vitamina D. Istraživanja upućuju da je najbolje kratko se izlagati suncu između 11:00 i 15:00 sati.

Provjerite kako vitamin D potiče mršavljenje!

Mnoga hrana koju jedemo ne sadrži vitamin D. Iznimka su neke ribe (losos, sabljarka, skuša) koje mogu omogućiti preporučenu dozu vitamina D. Ostale ribe (tuna, sardine) sadrže vitamin D, ali ne u tolikoj mjeri. Malu količinu ćete pronaći u žumanjku jajeta, goveđim jetricama i u hrani obogaćenoj vitaminima D kao što je mlijeko. Sir i sladoled u pravilu ne sadrže vitamin D.

Kada u tijelu postane aktivan, potiče apsorpciju kalcija i fosfora. Ovo je ključno za pravilan rast i razvoj kostiju, ali i za zaštitu živčanog sustava.

Simptomi manjka vitamina D često nisu vidljivi. Određeni nedostatak vitamina D kod odraslih može uzrokovati osteomalaciju, bolest kod koje kosti postaju osjetljive i bolne, a simptomi se često zamjenjuju s reumatoidnim artritisem. Kod djece nedostatak vitamina D može uzrokovati rahitis i mekane kosti.

Provjerite zašto nam je važan vitamin D!

Iako vam se možda tako ne čini, manjak vitamina D može ozbiljno ugroziti zdravlje. Vitamin D je ključan za pravilan rad imunološkog sustava. Istraživanja su pokazala da sudjeluje u prevenciji stanica raka, bolesti neurološkog sustava, kardiovaskularnih poremećaja i oštećenja koštanog tkiva.

Ako niste sigurni u to unosite li dovoljno vitamina D ili ne, bilo bi dobro posavjetovati se s liječnikom. On će vam dati najbolje savjete za povećan unos vitamina D, uzimanje suplemenata, sigurno izlaganje suncu i promjenu prehrambenih navika.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije