E. Coli povezana s problemima s bubrezima, srčanim bolestima i hipertenzijom

E. Coli povezana s problemima s bubrezima, srčanim bolestima i hipertenzijom

E. Coli povezana s problemima s bubrezima, srčanim bolestima i hipertenzijom
  • Objavljeno: Srijeda, 24.11.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Ljudi koji se zaraze s Escherichiom coli imaju veći rizik od kasnijeg razvoja hipertenzije, srčanih bolesti i problema s bubrezima.

Autori kažu kako njihovo istraživanje naglašava koliko je važno imati čistu vodu i hranu, kao i pažljivo praćenje zaraženih ljudi.

Međutim, vrlo malo se zna o dugoročnim izgledima za osobe s E. coli infekcijom, objašnjavaju istraživači.

William F. Clark, profesor nefrologije iz Kanade, i njegov tim, pokrenuli su istraživanje o procjeni rizika od kardiovaskularnih bolesti, problema s bubrezima i hipertenzije, u roku od osam godina od zaraze s E. coli koja je bila rezultat konzumiranja zagađene vode.

Poslužili su se podatcima iz prijašnjeg istraživanja koje je procjenjivalo dugoročno zdravlje 1.977 osoba, kod kojih se razvio gastroenteritis zbog konzumiranja vode iz zaraženog vodnog sustava u svibnju 2000. godine. Zbog zaražene vode njih 1.067 je dobilo akutni gastroenteritis, a njih 378 je zatražilo liječničku pomoć zbog sličnih problema.

Istraživači su otkrili kako oni kod kojih su se razvili simptomi gastroenteritisa imaju 1,3 puta veći rizik za razvoj hipertenzije (visokog krvnog tlaka), u usporedbi s onima koji se nisu zarazili. Rizik od oštećenja bubrega je 3,4 puta veći, a šanse za kardiovaskularne probleme, kao što su moždani udar ili srčani udar su 2,1 puta veće.

„Naši rezultati naglašavaju potrebu za praćenjem pojedinačnih slučajeva trovanja hranom ili vodom koja je sadržavala E. coli, radi sprečavanja ili smanjenja progresivnih vaskularnih problema."

„Ove dugoročne posljedice naglašavaju važnost osiguravanja sigurne hrane i vode kao kamen temeljac javnog zdravstva," zaključuje William F. Clark.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti