Preuranjena menopauza uzrokuje bolesti srca?

Preuranjena menopauza uzrokuje bolesti srca?

Preuranjena menopauza uzrokuje bolesti srca?
  • Objavljeno: Nedjelja, 23.09.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Menopauza nastupa kada žena nema menstruaciju najmanje godinu dana, a one koje rano uđu u menopauzu, suočavaju se s čak 50% većim rizikom od nastanka srčanih bolesti i srčanog udara, tvrde znanstvenici.

U istraživanju je sudjelovalo više od 2.500 tisuće žena u dobi od 45 do 84 godine. Znanstvenici su njihovo zdravlje proučavali oko 6 do 8 godina. Njih 28% je ušlo u preuranjenu menopauzu, što znači prije dobi od 46 godina.

Te žene su imale 50% veći rizik od nastanka srčanih bolesti i srčanog udara, u usporedbi s ostalim ženama. Sveukupni broj žena koje su pretrpjele srčani udar (50) i onih s moždanim udarom (37) je možda bio mali, ali je značajan i ne može se zanemariti, ističu znanstvenici.

Istraživanje, koje je objavljeno u časopisu Menopause, otkriva da žene koje puše u prosjeku 2 godine prije uđu u menopauzu od nepušačiča, stoga je moguće da prestanak pušenja oduži nastanak menopauze za koju godinu. Ostali faktori koji utječu na vrijeme pojave menopauze su način prehrane, tjelovježba i genetika.

"Liječnici žena, kao i same žene, koje ulaze u menopauzu prije dobi od 46 trebaju posebnu pažnju obratiti na njihovo zdravlje", izjavio je voditelj istraživanja prof. Dhananjay Vaidya.

Bolesti kardiovaskularnog sustava su jedan od vodećih uzročnika smrti, a prethodnim istraživanjima se pokazalo da žene imaju veći rizik od nastanka bolesti kardiovaskularnog sustava, za razliku od muškaraca, stoga su dodatna pažnja i oprez neophodni.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti