Mikrovalna umanjuje kvalitetu hrane

Mikrovalna umanjuje kvalitetu hrane

Mikrovalna umanjuje kvalitetu hrane
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 24.09.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Moderne tehnologije nam sve više donose uređaje koji olakšavaju svakodnevicu, a jedan od njih je i mikrovalna pećnica.

Mikrovalna pećnica brzo skuha, odnosno podgrije jelo, ali postoje dokazi koji upućuju da je hrana manje kvalitetna, lošijeg okusa i mirisa.

Međutim, jednostavnost i brzina su mikrovalnoj osigurale mjesto jednog od najčešće korištenih kućanskih aparata u domovima. Danas je jako malo kućanstava koja nemaju mikrovalnu pećnicu i jela pripremaju, odnosno podgrijavaju, na tradicionalan način - na ili u pećnici.

Tri nedavna istraživanja su se bavila proučavanjem hrane koja se priprema u mikrovalnoj. Skandinavski znanstvenici su proučavali učinak mikrovalne na šparogama i ustanovili su da se znatno smanjuje količina vitamina.

Još jedno istraživanje je pokazalo da je samo 60 sekundi podgrijavanja češnjaka dovoljno da se u potpunosti unište njegova antikancerogena svojstva.

Australski znanstvenici su ustanovili da mikrovalna smanjuje razinu proteina, a jedno istraživanje je pokazalo da brokula grijana u mikrovalnoj gubi čak 97% svojih antioksidativnih svojstava. Uništavaju se i značajni spojevi u majčinom mlijeku koji su od izuzetne važnosti za zdravlje bebe.

Konzumiranje svježeg voća i povrća, predstavlja najzdraviji oblik prehrane. Iako je mikrovalna ponekad nužno zlo, što češće koristite tradicionalne oblike pripremanja hrane. Na primjer, kokice su puno zdravije kada se pripremaju na klasičan način nego one za mikrovalnu.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti