Previše ili premalo sna može uzrokovati depresiju

Previše ili premalo sna može uzrokovati depresiju

Previše ili premalo sna može uzrokovati depresiju
  • Objavljeno: Utorak, 11.02.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Novo istraživanje američkih znanstvenika potvrđuje ono što su prethodna istraživanja pokazala, a to je da neadekvatna količina sna šteti psihičkom, gotovo jednako kao i fizičkom, zdravlju.

U istraživanju je sudjelovalo 1800 odraslih blizanaca. Znanstvenici su proučavali kako količina sna utječe na psihičko zdravlje i rizik od nastanka depresije.

Pobijedite depresiju pravilnom prehranom!

Rezultati su pokazali da je prosječni rizik od nastanka depresije kod sudionika bio 27%, ali u slučajevima kada su spavali 7 do 9 sati.

No, rizik od nastanka depresije je porastao na 53% kod sudionika koji su spavali manje od 5 sati dnevno i na 49% kod sudionika koji su spavali više od 10 sati.

"Ovo je samo još jedno od istraživanja koja upućuju da je adekvatna količina sna potrebna za zdravlje cjelokupnog organizma", izjavio je voditelj istraživanja prof. Nathanial F. Watson i dodao kako "osobe, koje pate od depresije često ne spavaju dovoljno ili spavaju previše, iz čega možemo zaključiti da su depresija i navike spavanja usko povezane."

Isprobajte najbolje vježbe za ublažavanje anksioznosti i depresije!

Vaše tijelo žudi za rutinom, za navikama koje će osigurati da funkcionira pod što manjim stresom. Spavanje također mora postati vaša rutina, odnosno, morate odlaziti u krevet u isto vrijeme i buditi se u isto vrijeme većinu dana kako bi vaše tijelo moglo funkcionirati najbolje što može.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti