Vještine reanimacije dostupne su svim polaznicima u riječkom Kabinetu vještina

Vještine reanimacije dostupne su svim polaznicima u riječkom Kabinetu vještina

Vještine reanimacije dostupne su svim polaznicima u riječkom Kabinetu vještina
  • Objavljeno: Srijeda, 12.02.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Rijetki od nas bi se željeli naći u situaciji pružanja reanimacije unesrećenoj osobi, ali takve situacije su nažalost nepredvidive i uvijek moguće. Svatko bi trebao posjedovati znanja o tome kako nekome spasiti život u kritičnim trenucima, no istovremeno je dokazano da razina kvalitete izvođenja pojedine vještine opada ako se ona redovito ne uvježbava, a znanje ne obnavlja.

U Kabinetu vještina, simulacijskom centru katedre za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenje Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, polaznici se podučavaju medicinskim vještinama i znanjima koja su neophodna u izobrazbi liječnika i ostalog medicinskog osoblja, a ne mogu se u potpunosti savladati tijekom kliničke nastave.

Jedan od zasigurno najvažnijih segmenata u edukaciji studenata medicine i drugih zdravstvenih grana je kardiopulmonalna reanimacija (KPR). Zbog specifične važnosti, kao i uslijed nemogućnosti učenja ovih postupaka na bolesnicima, neophodno je omogućiti studentima ali i ne-medicinarima polaznicima tečajeva oživljavanja uvježbavanje navedenih postupaka na sofisticiranim modelima (tzv. "lutke" ili "modeli") u prostoru - učionici isključivo za tu namjenu. Radi se prvenstveno o tečajevima Osnovnog održavanja života (BLS) te sigurnoj primjeni Automatskog vanjskog defibrilatora (AVD).

Kao osnovne i generalne ciljeve postojanja Kabineta vještina potrebno je istaknuti poboljšanje postotka preživljavanja pacijenata sa zastojem srca, osnovno zbrinjavanje osoba sa zastojem životnih funkcija, podizanje nivoa spremnosti i motivacije u spašavanju ljudskih života u medicinskog osoblja i kod laika te primjena univerzalnih algoritama hitnih stanja u cilju pojednostavljenja i standardizacije postupaka. Korisnost ovakve učionice je višestruka jer osim jasnog napretka u edukaciji studenata medicine i srodnih zdravstvenih disciplina, Kabinet vještina predstavlja poligon za edukaciju iz postupaka osnovnog održavanja života i za nemedicinsko osoblje tzv. „uniformirani laici" (policajci, vatrogasci, članovi Gorske službe spašavanja) nadalje, sportski ribolovci, pomorci, učenici srednjih škola, kao i za sve građane koje žele usavršiti tu vještinu.

Voditelji Kabineta vještina, Mirna Bobinac, dr.med. i doc. dr. sc. Alen Protić, dr. med. navode: "U nadolazećim godinama očekujemo daljnje razvijanje Kabineta vještina uz generiranje njegove prepoznatljivosti kao vodećeg simulacijskog centra iz područja reanimatologije u široj regiji uz sve veći broj polaznika."

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti