Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Vještine reanimacije dostupne su svim polaznicima u riječkom Kabinetu vještina

Vještine reanimacije dostupne su svim polaznicima u riječkom Kabinetu vještina

Vještine reanimacije dostupne su svim polaznicima u riječkom Kabinetu vještina
  • Objavljeno: Srijeda, 12.02.2014.
  • Broj pregleda: 27
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Rijetki od nas bi se željeli naći u situaciji pružanja reanimacije unesrećenoj osobi, ali takve situacije su nažalost nepredvidive i uvijek moguće. Svatko bi trebao posjedovati znanja o tome kako nekome spasiti život u kritičnim trenucima, no istovremeno je dokazano da razina kvalitete izvođenja pojedine vještine opada ako se ona redovito ne uvježbava, a znanje ne obnavlja.

U Kabinetu vještina, simulacijskom centru katedre za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenje Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, polaznici se podučavaju medicinskim vještinama i znanjima koja su neophodna u izobrazbi liječnika i ostalog medicinskog osoblja, a ne mogu se u potpunosti savladati tijekom kliničke nastave.

Jedan od zasigurno najvažnijih segmenata u edukaciji studenata medicine i drugih zdravstvenih grana je kardiopulmonalna reanimacija (KPR). Zbog specifične važnosti, kao i uslijed nemogućnosti učenja ovih postupaka na bolesnicima, neophodno je omogućiti studentima ali i ne-medicinarima polaznicima tečajeva oživljavanja uvježbavanje navedenih postupaka na sofisticiranim modelima (tzv. "lutke" ili "modeli") u prostoru - učionici isključivo za tu namjenu. Radi se prvenstveno o tečajevima Osnovnog održavanja života (BLS) te sigurnoj primjeni Automatskog vanjskog defibrilatora (AVD).

Kao osnovne i generalne ciljeve postojanja Kabineta vještina potrebno je istaknuti poboljšanje postotka preživljavanja pacijenata sa zastojem srca, osnovno zbrinjavanje osoba sa zastojem životnih funkcija, podizanje nivoa spremnosti i motivacije u spašavanju ljudskih života u medicinskog osoblja i kod laika te primjena univerzalnih algoritama hitnih stanja u cilju pojednostavljenja i standardizacije postupaka. Korisnost ovakve učionice je višestruka jer osim jasnog napretka u edukaciji studenata medicine i srodnih zdravstvenih disciplina, Kabinet vještina predstavlja poligon za edukaciju iz postupaka osnovnog održavanja života i za nemedicinsko osoblje tzv. „uniformirani laici" (policajci, vatrogasci, članovi Gorske službe spašavanja) nadalje, sportski ribolovci, pomorci, učenici srednjih škola, kao i za sve građane koje žele usavršiti tu vještinu.

Voditelji Kabineta vještina, Mirna Bobinac, dr.med. i doc. dr. sc. Alen Protić, dr. med. navode: "U nadolazećim godinama očekujemo daljnje razvijanje Kabineta vještina uz generiranje njegove prepoznatljivosti kao vodećeg simulacijskog centra iz područja reanimatologije u široj regiji uz sve veći broj polaznika."

Komentari

Najčitanije zanimljivosti