Praćenje trudnoće i izbor liječnika

Praćenje trudnoće i izbor liječnika

Praćenje trudnoće i izbor liječnika
  • Objavljeno: Subota, 27.10.2018.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Depositphotos

Jedna od prvih pomisli nakon pozitivnog testa za trudnoću bila mi je tko će mi pratiti trudnoću? Prvi i drugi put moj odabir je bio liječnik iz moje uže obitelji, a u trećoj trudnoći odabrala sam liječnicu – ženu. Moj izbor je svaki put nadmašio očekivanja, ali treći put je žena dala svoj poseban „touch“. Uz stručnost, ona je imala i osobno iskustvo rađanja i majčinstva.

Vaše zadovoljstvo trudnoćom uvelike će ovisiti i o izboru liječnika i o njegovoj brizi o vama kroz trudnoću. Sigurno ćete iz okoline dobiti mnoštvo preporuka, a konačna odluka ovisi samo o vama. Važno je da se osobnost liječnika i način rada poklapaju s vašim potrebama i sklonostima.

Kroz trudnoću će vam trebati podrška partnera, roditelja, prijatelja, edukacija vezana uz prehranu, pripremu za porod, dojenje, majčinstvo i slično, i, naravno, vaša Doula koja će biti uz vas u onim lijepim i manje lijepim danima koji slijede. Jer, trudnoća je zaista prekrasna, čarobna i nadahnjujuća, ali ima i dana kada uslijed utjecaja hormona i nije sve tako idealno. U tim danima će vam biti potrebna topla riječ, dodir, pogled, razumijevanje, objašnjenje, savjet i još puno, puno toga.

Obiteljski liječnik nakon završenog studija medicine i specijalizacije može vam dati puno korisnih savjeta, on vas poznaje i prati kroz život, daje vam savjet kako dalje. Vaš ginekolog je liječnik koji se bavi bolestima i liječenjem ženskog reproduktivnog sustava (maternica, vagina i jajnici), a za vrijeme svoje specijalizacije naučio je puno iz područja porodništva, infertilnosti i kirurgije.

Saznajte zašto nam je potrebna folna kiselina!

Posljednjih mjesec dana trudnoće kontrolne preglede obavljat ćete u odabranoj bolnici u kojoj ćete svoje dijete donijeti na svijet. Tamo će vaš liječnik imati položen ispit iz ginekologije i opstetricije te je velika vjerojatnost da ćete se sresti i u rodilištu. Ako vašu trudnoću prati i dobro zdravlje, bit će vam potrebni samo redovni pregledi. No, ako se pojave komplikacije bit ćete upućeni specijalistu u određenom području.

Vaš način života i zdravlje u trenutku oplodnje, i neko vrijeme nakon nje, jako utječu na stanje djeteta, zato posjetite liječnika čim saznate da ste trudni. Prvi posjet počinje analizom vašeg općeg stanja. Nakon toga liječnik će vas pitati kada ste imali zadnju menstruaciju i prema vašim odgovorima odredit će termin poroda. Kako bi se što bolje pripremili, unaprijed razmislite i napišite sva svoja pitanja, govorite jasno i glasno i pitajte ginekologa sve, baš sve što vas zanima.

Otkrijte kako prolaze posljednji dani trudnoće, priprema tijela za porođaj i trudovi, ali oni pravi!

Potom slijedi ginekološki pregled, a u sljedećim susretima dolazi do uzimanja uzoraka za laboratorijske pretrage i ultrazvučnog pregleda. Tijekom trudnoće liječnik će preporučiti preglede svakih mjesec dana. Pregledi će kasnije postati sve češći, najprije svaka dva tjedna pa svakih tjedan dana do poroda. Ako imate dijabetes, visoki tlak ili neku drugu bolest, liječnik može preporučiti i češće preglede, a ako dođe do komplikacija uvijek se možete obratiti svom liječniku ili hitnoj ginekoloških službi.

Doula Sanja Bukač Štritof, vaša tiha pratnja kroz trudnoću, na porodu i u danima babinja. Više o Sanji saznajte na njenoj Facebook stranici.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije