Ovih 10 ekološki najosvještenijih gradova u Europi mogu nam biti uzor!

Ovih 10 ekološki najosvještenijih gradova u Europi mogu nam biti uzor!

Ovih 10 ekološki najosvještenijih gradova u Europi mogu nam biti uzor!
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 23.05.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Osim prirodnih ljepota, bogate kulture i fascinantne povijesti, Europa je i dom nekih od najnaprednijih gradova na svijetu kada je u pitanju zaštita okoliša - od smanjenja ugljičnog otiska i korištenja obnovljivih izbora energije pa sve do poticanja korištenja bicikala i javnog prijevoza. Otkrivamo vam popis najzelenijih i ekološki najprihvatljivijih europskih prijestolnica, koje su na izvrsnom putu za postizanje nulte emisije ugljičnog monoksida.

Prati nas na posebnoj domeni Svijet Novih Navika i na društvenim mrežama, Facebooku i Instagramu!

1. Ljubljana, Slovenija

Smještena među planinama, jezerima i brdima prekrivenim šumama, slovenska prijestolnica jedan od ekološki najprihvatljivijih gradova u Europi. To potvrđuje i činjenica kako je Europska komisija Ljubljanu proglasila Zelenom prijestolnicom Europe 2016. Još od 2008. godine u centru Ljubljane ne voze automobili, u gradu se nalazi više od 500 četvornih metara namjenskih zelenih površina i 200 kilometara biciklističkih staza. Osim toga, Ljubljana ima najvišu stopu razdvajanja otpada iz kućanstva u EU, koja iznosi više od 70%.

2. Oslo, Norveška

Još jedna europska prijestolnica okružena prirodnim ljepotama koje oduzimaju dah je Oslo. Gradsko područje je potpuno bez automobila, a velik dio javnog prijevoza, poput tramvaja i električnih autobusa, vozi na obnovljive izvore energije. Cilj gradskih vlasti je da Oslo do 2030. postane grad nulte emisije, a osim toga tu je i nacionalna subvencija za električna vozila i solarne panele.

3. Helsinki, Finska

Smješten u zaljevu, Helsinki je prekrasna prijestolnica poznata po morskom krajoliku i obilju urbanih zelenih površina. Pješačenje, biciklizam i javni prijevoz čine oko 80% načina kretanja gradom, a osim toga Helsinki se može pohvaliti i kao jedan od europskih gradova s najčišćom vodom i zrakom. Zahvaljujući modernoj luci, turisti u Helsinki mogu doći brodom iz brojnih destinacija, što znači manje dolazaka avionom i samim time manju emisiju štetnih plinova.

4. Amsterdam, Nizozemska

Amsterdam je još jedan grad na ovom popisu koji je lako dostupan brodom, također je povezan željeznicom iz nekoliko europskih destinacija, uključujući i London, što ga čini fantastičnom destinacijom za turiste koji vole zelena putovanja Ova romantična prijestolnica iz 17. stoljeća poznata je po svojoj biciklističkoj kulturi, što čini čak 75% gradskog prometa. Cilj gradskih vlasti je smanjenje emisije ugljičnog monoksida za 40% do 2025. godine, kao i to da do 2030. godine sav gradski promet bude klimatski neutralan.

5. Stockholm, Švedska

Stockholm je veličanstvena prijestolnica s jakim aktivnostima usmjerenim na zaštitu okoliša. Kompaktan gradski raspored i 900 kilometara biciklističkih staza čini Stockholm idealnim hodanje i vožnju biciklom. Osim toga, stanovnicima i turistima su na raspolaganju taksiji i autobusi koji voze na biogorivo. Gotovo 80% hotela u Stockholmu posjeduje certifikat o održivosti, što ovaj grad čini idealnim za sve koji vole ekološki osviještena putovanja.

6. Talin, Estonija

Glavni grad Estonije poznat je kao jedan od najljepših zelenih gradova u istočnoj Europi. Zahvaljujući iznimnim naporima o postizanju održivosti, Talin će 2023. biti Zelena prijestolnica Europe. Tome pridonose besplatni javni prijevoz i plan o ugljičnoj neutralnosti čiji je cilj smanjenje emisija za 40% do 2030. godine.

7. Berlin, Njemačka

Osim što je poznat kao centar za umjetnost i kulturu, Berlin je grad koji brzo prihvaća promjene i usvaja inovativne prakse održivosti. Od 1990. Berlin je smanjio emisije ugljika za jednu trećinu, a svojim stanovnicima daje novčane poticaje za recikliranje - 0,25 eura za svaku recikliranu plastičnu bocu. Berlin se također naziva veganskom prijestolnicom svijeta, zahvaljujući impresivnom broju restorana koji nude hranu bez životinjskog porijekla.

8. Madrid, Španjolska

Unatoč svojoj veličini i 6 milijuna stanovnika, Madrid je daleko ispred brojnih gradova kada su u pitanju napredne ekološki prihvatljive opcije. Od 2018. godine gradskim središtem više ne voze automobili, a više od 80% prijevoza unutar grada je bez emisije ugljičnog dioksida. Osim toga, u planu je izgradnja urbane šume nazvane ‘zeleni zid’ koja će okružiti grad. Šuma će se sastojati od gotovo pola milijuna autohtonih stabala koja bi mogla apsorbirati 175.000 tona ugljika godišnje.

9. Kopenhagen, Danska

Danska prijestolnica se često spominje kao jedan od ekološki najprihvatljivijih gradova na svijetu. Čak 95% energije dolazi iz obnovljivih izvora, a klimatski ciljevi su da do 2024. Godine Kopenhagen postane ugljično neutralan. Zahvaljujući namjenskim prometnim sustavima, biciklistička kultura grada također je impresivna, što bicikle čini poželjnim načinom prijevoza mnogim stanovnicima i turista. Osim toga, u Kopenhagenu su se smjestili neki od najboljih eko hotela u Europi.

10. Bern, Švicarska

Švicarska prijestolnica je zelena u svakom smislu te riječi. Osim što je okružen planinama i gustom šumom, Bern je dobio nagradu European Energy Gold Award 2019. i nosi oznaku Fair Trade Town od 2017. zahvaljujući predanosti praksi poštene trgovine i održivom korištenju resursa. Također, Bern se smatra središtem europskih klimatskih istraživanja, jer se u njemu nalazi centar za istraživanje klimatskih promjena Oeschger.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije