Promjena životnih navika usporava razvoj demencije

Promjena životnih navika usporava razvoj demencije

Promjena životnih navika usporava razvoj demencije
  • Objavljeno: Subota, 28.09.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Demencija i njezin najznačajniji tip - Alzheimerova bolest - značajan su i rastući uzrok smanjene pokretljivosti i sposobnosti starijih ljudi, uslijed čega su zdravstveni sustav i društvo u cjelini pod velikim pritiskom da pronađu način za smanjenje učestalosti te bolesti.

Novi znanstveni dokazi pokazuju da promjene u stilu života mogu usporiti pojavu i razvoj Alzheimerove bolesti. Zapravo, longitudinalna istraživanja koja su pratila pacijente tijekom pet ili sedam godina pokazala su da aktivni ljudi imaju između 20 i 50 posto manji rizik za razvoj demencije u usporedbi s manje aktivnima.

"Navedene su studije pokazale kako petomjesečni program aerobnih vježbi usporava gomilanje proteina amyloida B i poboljšava učenje. Tjelesna aktivnost zapravo povećava plastičnost mozga kroz olakšane procese obnavljanja, koji su prilagodljivi i imaju funkciju zaštite zahvaljujući posredovanju neurotrofičnih čimbenika", istaknuo je prof.  Jonatan Ruiz.

Epidemiološka istraživanja pokazuju da se Alzheimerova bolest sastoji od više čimbenika i ima nekoliko faktora rizika koji se mogu mijenjati. Prethodni pokusi u kojima su promatrani pojedinačni uzročnici među starijima i osobama s kognitivnim oštećenjima dali su razočaravajuće rezultate.

Promatranje je započelo u rujnu 2009. i trajat će do početka 2014. godine, a u njemu sudjeluje 1260 ispitanika s rizikom od kognitivnih oštećenja, koji su već ranije sudjelovali u neinterventnim istraživanjima. Među njima su uočeni faktori rizika krvožilnog sustava i čimbenici povezani s nezdravim stilom života, koji otvaraju prostor za različite mogućnosti poboljšana.

"Stručnjaci ne raspolažu metodama uz pomoć kojih mogu objektivno sagledati razinu tjelesne aktivnosti svojih pacijenata. Kad uzmemo u obzir progresivnu prirodu bolesti, jasno je da je potrebno što ranije u životu pacijenta primijeniti različite terapije, uključujući i tjelesnu aktivnost", istaknuo je prof. Ruiz.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti