Promjena životnih navika usporava razvoj demencije

Promjena životnih navika usporava razvoj demencije

Promjena životnih navika usporava razvoj demencije
  • Objavljeno: Subota, 28.09.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Demencija i njezin najznačajniji tip - Alzheimerova bolest - značajan su i rastući uzrok smanjene pokretljivosti i sposobnosti starijih ljudi, uslijed čega su zdravstveni sustav i društvo u cjelini pod velikim pritiskom da pronađu način za smanjenje učestalosti te bolesti.

Novi znanstveni dokazi pokazuju da promjene u stilu života mogu usporiti pojavu i razvoj Alzheimerove bolesti. Zapravo, longitudinalna istraživanja koja su pratila pacijente tijekom pet ili sedam godina pokazala su da aktivni ljudi imaju između 20 i 50 posto manji rizik za razvoj demencije u usporedbi s manje aktivnima.

"Navedene su studije pokazale kako petomjesečni program aerobnih vježbi usporava gomilanje proteina amyloida B i poboljšava učenje. Tjelesna aktivnost zapravo povećava plastičnost mozga kroz olakšane procese obnavljanja, koji su prilagodljivi i imaju funkciju zaštite zahvaljujući posredovanju neurotrofičnih čimbenika", istaknuo je prof.  Jonatan Ruiz.

Epidemiološka istraživanja pokazuju da se Alzheimerova bolest sastoji od više čimbenika i ima nekoliko faktora rizika koji se mogu mijenjati. Prethodni pokusi u kojima su promatrani pojedinačni uzročnici među starijima i osobama s kognitivnim oštećenjima dali su razočaravajuće rezultate.

Promatranje je započelo u rujnu 2009. i trajat će do početka 2014. godine, a u njemu sudjeluje 1260 ispitanika s rizikom od kognitivnih oštećenja, koji su već ranije sudjelovali u neinterventnim istraživanjima. Među njima su uočeni faktori rizika krvožilnog sustava i čimbenici povezani s nezdravim stilom života, koji otvaraju prostor za različite mogućnosti poboljšana.

"Stručnjaci ne raspolažu metodama uz pomoć kojih mogu objektivno sagledati razinu tjelesne aktivnosti svojih pacijenata. Kad uzmemo u obzir progresivnu prirodu bolesti, jasno je da je potrebno što ranije u životu pacijenta primijeniti različite terapije, uključujući i tjelesnu aktivnost", istaknuo je prof. Ruiz.

Bio-Kult
Bio-Kult, 60 kapsula
115.00kn
145.00kn

Bio-Kult sadrži 14 sojeva kulture živih mikroorganizama te je jedini sa 14 sojeva.

KUPI OVDJE
Ladival Children SPF50
Ladival Children SPF50 + GRATIS Ladival Akut gel
118.30kn
136.80kn

Naručite Ladival Children SPF50 i na poklon ćete dobiti Ladival Akut

KUPI OVDJE
Card image cap
Jednokratne maske za lice troslojne, 50 komada
18.99kn
55.00kn

Jednokratne, troslojne maske za lice.

KUPI OVDJE
Card image cap
Skinage Collagen Elegance 10.000, Yasenka
199.00kn
285.00kn

Hrani kožu iznutra, pomaže boljem tenu, potiče rast kose i jača nokte te uspješno smanjuje bore.

KUPI OVDJE
Card image cap
Termo zdjele Avanza white Small paket
149.00kn
163.99kn

Za velike i male, u Small paketu se nalaze dvije veličine termo zdjela (0,6L,5L).

KUPI OVDJE
Card image cap
Probielle Immune, 30 kapsula
79.00kn

Specijalno osmišljena kombinacija sojeva bakterija, vitamina i minerala s ciljem podizanja imuniteta

KUPI OVDJE
Najčitanije zanimljivosti