Obilan doručak zdraviji je od obilne večere

Obilan doručak zdraviji je od obilne večere

Obilan doručak zdraviji je od obilne večere
  • Objavljeno: Petak, 27.09.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Bez obzira na to želimo li smršaviti ili ostati zdravi, važno je ono što jedemo. Prave nutritivne tvari neće samo utjecati na smanjenje obujma struka, nego će i pružiti energiju, poboljšati raspoloženje i otjerati bolesti. No, istraživači sa Sveučilišta u Tel Avivu otkrili su da nije bitno samo što jedemo, već i - kad jedemo.

"Na metabolizam utječe cirakadijalni ritam tijela - biološki proces kroz koji tijelo prolazi u razdoblju od 24 sata, pa tako vrijeme u koje jedemo ima velik utjecaj na način na koje tijelo obrađuje hranu", ističe prof. Daniela Jakubowicz

Kod sudionika istraživanja koji su obilno doručkovali, a doručak im je uključivao i slasticu, poput malo čokolade ili keksa, zamijećene su i niže razine inzulina, glukoze i triglicerida tijekom dana, što je utjecalo i na smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, visokog krvnog tlaka i povišenog kolesterola.

Ovi rezultati, objavljeni u časopisu Obesity, pokazuju da pravilan odabir vremena za obrok može značajno doprinijeti smanjenju pretilosti i promicanju zdravijih životnih stilova.

Prof. Jakubowicz i njeni suradnici proveli su istraživanje koje je uključivalo 93 pretile žene nasumično podijeljene u dvije skupine. Tijekom 12 tjedana ispitanice u objema skupinama pridržavale su se prehrane od ukupno 1.400 kalorija dnevno, s umjerenim unosom ugljikohidrata i masti. U prvoj su skupini ispitanice za doručak unosile 700, za ručak 500 i za večeru 200 kalorija, dok je u drugoj skupini doručak sadržavao 200, ručak 500 i večera 700 kalorija. Doručak i večera od 700 kalorija obuhvaćali su iste namirnice.

Na kraju istraživanja svaka je ispitanica u skupini s obilnim doručkom u prosjeku smršavila 8 kilograma i smanjila obujam struka za 7,5 centimetara, dok je u skupini s obilnom večerom svaka ispitanica u prosjeku smršavila 3 kilograma i smanjila obujam struka za 3,5 centimetra.

U skupini koja je obilno doručkovala također je otkriveno značajnije smanjenje razine inzulina, glukoze i triglicerida, u odnosu na skupinu koja je obilno večerala.

Američka udruga za dijabetes (American Diabetes Association) predlaže svima onima koji nisu ljubitelji namirnica koje su uobičajene za doručak da ujutro pojedu sendvič, juhu ili čak komad pizze. Neki od njihovih prijedloga za obilniji doručak uključuju frape od jogurta i voća, muffine s bobicama i voćem, pecivo sa smjesom od voća i svježim sirom, pečeni krumpir sa sirom ili sendvič sa šunkom i sirom

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti