Propadaju svi napori u kampanjama protiv pušenja u Kini

Propadaju svi napori u kampanjama protiv pušenja u Kini

Propadaju svi napori u kampanjama protiv pušenja u Kini
  • Objavljeno: Petak, 20.08.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Napori kako bi se smanjila uporaba duhana u najmnogoljudnijoj naciji na svijetu nije imala skoro nikakav utjecaj, tako da 301 milijun Kineza i dalje puši, prenio je kineski Centar za kontrolu bolesti u izvješću.

Istraživanje na više od 13.000 ljudi nije pokazalo značajan napredak u stopi nepušača od 2002. godine, objavio je kineski Centar za kontrolu bolesti u zajedničkom priopćenju objavljenom sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom.

Istraživanje je također pokazalo da je 72,4 posto nepušača naglasilo da su izloženi pasivnom pušenju. Iako je Kina obećala početkom sljedeće godine zabraniti pušenje na javnim i radnim mjestima te u javnom prijevozu, 63 posto anketiranih je reklo da svakodnevno viđa ljude kako puše na javnim ili radnim mjestima.

„Nije bilo nikakvog značajnog poboljšanja u stopi nepušenja ili izloženosti pasivnom pušenju", izjavio je Gonghuan Yang, zamjenik direktora kineskog Centra za kontrolu bolesti.

Yang je rekao da se u narednih 30 godina očekuje porast  bolesti i smrtnih posljedica od problema vezanih uz pušenje i pasivno pušenje, kao što su rak i koronarne bolesti srca.

„Teret koji će pretrpjeti društvo bit će golem, a kao rezultat toga pretrpjet će i napredak u javnom zdravstvu", dodao je Yang.

U priopćenju se navodi da je od 2002. godine stopa pušenja za one u dobi od 15 i starije, blago pala na 28,1 posto, odnosno 301 milijun ljudi, ali isto tako nisu dali uvide u ranije stope pušača.

Također se navodi kako bi Kina u borbi protiv pušenja trebala osnažiti kampanju i okriviti jeftine cijene cigareta, neučinkovita zdravstvena upozorenja na pakiranjima i nedostatak edukacije o zdravstvenim rizicima duhana.

Ove izjave su sažele zaključke kineskog dijela globalnog istraživanja konzumiranja duhana, znači jedan veliki dio od 14 zemalja u razvoju, za kojeg se nadaju da će dati jasniju sliku o tome kako se koristi i promiče duhan u tim zemljama.

Centar za kontrolu bolesti je izjavio kako je istraživanje provedeno s 500 zaposlenika koji su intervjuirali 13.354 osobe u dobi od 15 i više na područjima cijele države.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti